Hlavní obsah

Isaac zesílil na hurikán a míří přímo na New Orleans

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tropická bouře Isaac ohrožující čtyři jižní americké státy zesílila v úterý nad Mexickým zálivem na hurikán, uvedli meteorologové. Na úder Isaaka se připravuje i New Orleans, který přesně přes sedmi lety poničil hurikán Katrina. Isaac míří přímo na město.

Foto: NASA/NOAA/GOES Project/Handout, Reuters

Hurikán Isaac u pobřeží USA

Článek

Prezident Barack Obama vyhlásil ve státě Louisiana preventivně nouzový stav a nabádal lidi, aby se chovali disciplinovaně a v případě, že budou vyzváni, aby bez prodlení opustili své domovy.

„Teď není čas na to pokoušet osud a ignorovat varování úřadů. Berte to vážně,“ prohlásil Obama.

Během nouzového stavu mohou být ihned uvolněny federální rezervy na pomoc postiženým oblastem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přípravy na tropickou bouři Isaac v Biloxi a New OrleansVideo: Reuters

Isaac už dosáhl rychlosti 120 kilometrů v hodině. Hurikán by mohl přinést až 51 centimetrů dešťových srážek a hrozí i utváření tornád.

Očekává se, že na pobřeží Isaac, který si v minulých dnech vyžádal nejméně 24 mrtvých na Haiti a v Dominikánské republice, dorazí v noci na středu. Varování před ním platí pro 650 kilometrů široký územní pás od Louisiany po hranici mezi Floridou a Alabamou.

Foto: ČTK/AP

Hurikán Isaac míří přímo na New Orleans.

FOTO: ČTK/AP

Katrina byla mnohem silnější

Na příchod Isaaka se připravuje i New Orleans, který před sedmi lety Katrina a záplavová vlna z velké části zničila. Zemřelo tehdy přes 1800 lidí.

Isaac sice míří přímo na město, ale Katrina byla výrazně silnější. „Bude to dobré,“ uklidňoval v úterý obyvatele starosta města Mitch Landrieu. Spousta z nich město opustila a uchýlila se do vyšších poloh.

Foto: ČTK/AP

Lidé v autech opouštějí New Orleans a míří do Baton Rouge.

Také na pobřeží úřady evakuovaly lidi z níže položených míst. Očekává se, že mezi nejhůře postiženými budou oblasti v Alabamě a Mississippi. Škody předpokládají také těžaři ropy. Kvůli živlu byla ze 78 procent pozastavena produkce ropy a ze 48 procent produkce zemního plynu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám