Hlavní obsah

Obama hovořil v OSN o Blízkém východu i ekonomice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Široký tématický záběr měl čtvrteční projev Baracka Obamy před Valným shromážděním OSN. Jak bylo předem avizováno, značnou část věnoval otázce míru na Blízkém východě, ale změřil se i na íránský jaderný program a ekonomiku.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Barack Obama při projevu v OSN

Článek

Už předem bylo známo, že bude hovořit o nezbytnosti dosáhnout míru mezi Palestinci a Izraelci. [celá zpráva]

Vyzval ostatní členské země OSN, aby napomohly najít cestu k míru. Izrael vyzval, aby prodloužil moratorium na výstavbu osad na západním břehu Jordánu. „Izraelské moratorium na výstavbu zlepšilo atmosfér rozhovorů. Věříme, že by mohlo být prodlouženo.“

Arabské země by zase měly normalizovat vztahy s Izraelem, podotkl americký prezident.

Vzkaz Íránu

Obama vyzval Írán, aby se jasně a věrohodně zavázal k mírovému jadernému programu. Současně zdůraznil, že "pro diplomacii zůstávají otevřené dveře, pokud se jimi Írán rozhodne projít".

Írán, který čelí sankcím Západu i OSN, dal nedávno najevo zájem o obnovení rozhovorů se západními mocnostmi. Ve středu pět stálých členů Rady bezpečnosti a Německo Íránu dalo další možnost vrátit se k jednáním.

Je ale otázkou, jak na tuto výzvu zareaguje íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Vystoupit má ještě ve čtvrtek. Po příjezdu do USA pronesl řadu výpadů za vrub Izraele i USA.[celá zpráva]

Barack Obama ve svém druhém projevu před Valným shromážděním připomněl i teroristické útoky na New York a Washington z 11. září 2001 a prohlásil, že boj Spojených států proti teroristické síti Al-Káida je efektivnější.

Zmínil i ekonomiku, proti krizi a jejím následkům chce dále bojovat. Obama se ve svém projevu také zabýval tématy,  jako jsou lidská práva, otevřená vláda a demokracie. Dočkal potlesku, když zmínil snahy OSN chránit práva žen.

Somálská krize

Mezinárodní politika a otázky mezinárodní pomoci letošnímu Valnému shromáždění budou dominovat. Hovořit se bude o situaci v Somálsku, kde jsou muslimští radikálové na postupu i o rozpadu Súdánu, od něhož se odtrhne jih.

V somálském hlavním městě Mogadišu si čtvrteční střety mezi islámskými radikály a mírovými sbory Africké Unie vyžádaly 19 mrtvých a 71 zraněných. Boje propukly ráno a ostřelováno tržiště Bakara a jeho okolí, uvedla CNN

Velké ambice OSN

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který 65. Valné shromáždění zahájil, vyzval k posílení role OSN, která by zajistila lepší svět. „Nemůže mít míru bez práva. Nechtě nás vyslat jasné poselství. Žádný národ nemůže porušovat práva svých občanů beztrestně,“ řekl dále.

OSN má nyní podle něj ambiciózní cíle aby svět více prosperoval, zmizela z něj chudoba a aby byl zelenější bezpečnější a bezjaderný.

Reklama

Výběr článků

Načítám