Hlavní obsah

Stahování Američanů z Afghánistánu začne v červenci 2011

Novinky,
Washington

Nový vrchní velitel koaličních sil v Afghánistánu generál David Petraeus ve čtvrtek CNN sdělil, že podporuje rozhodnutí amerického prezidenta Baracka Obamy zahájit stahovaní amerických sil ze země nejpozději v červenci 2011. Opatrně se začíná hovořit i o možnosti změny postupu, naznačuje CNN.

Článek

„Podporuji politiku prezidenta a také mu budu poskytovat ty nejlepší vojenské rady,“ řekl Petraeus s tím, že je pro něj čest sloužit. Jeho uctivost kontrastovala s přístupem jeho předchůdce generála Stanleye McChrystala. Ten v rozhovoru pro časopis Rolling Stone kritizoval amerického velvyslance v Kábulu i zvláštního amerického vyslance pro Pákistán a Afghánistán. Když se ho zeptali na viceprezidenta Joe Bidena řekl: „ Kdo to je?“ [celá zpráva]

Náčelník spojených štábů admirál Mike Mullen byl McChrystalovými vyjádřeními šokován a cítil fyzickou nevolnost: „Nemáme právo a ani bychom neměli uvažovat o právu pochybovat nebo zesměšňovat motivy našich civilních vůdců, ať už zvolených, nebo dosazených. Jsme a musíme zůstat neutrálním nástrojem státu.“

Petraeus má právo změnit postup

Mullen také zdůraznil, že Petraeus má právo změnit taktiku a bojové plány Stanleye McChrystala, i když Petraeus vyjádřil respekt k tomu, co jeho předchůdce dokázal. Mullen dodal, že změna velitele nic nemění na strategii. Už ve čtvrtek odletěl do Kábulu.

Důraz kladený na termín stažení naznačuje, že rozhovor mohl být i vhodnou záminkou pro odvolání generála McChrystala, který si vymohl vyslání mohutných posil do Afghánistánu, ale zatím nedosáhl velkých úspěchů v boji s radikály. Červen byl nejkrvavějším měsícem pro koaliční síly, padlo na 80 jejich vojáků. [celá zpráva]

Zatímco Mullen od začátku podporoval Obamovo rozhodnutí nahradit McChrystala Petraeusem, ministr obrany Robert Gates zpočátku generála bránil, špičky Pentagonu zdůrazňovaly jeho vitální příspěvek k váznoucím bojům. McChrystal si s Obamou nerozuměl.

Petraeus uspěl v Iráku

Petraeus slavil velké úspěchy v Iráku, kde po vyslání posil při postupných ofenzívách vytlačil vzbouřence ze sunnitských provincií. Pomohla mu k tomu skutečnost, že část kmenových náčelníků se přidala na stranu Američanů a obrátila se proti al-Káidě.

Tutéž taktiku uplatňoval v Afghánistánu i McChrystal, který Petraeuse považuje za svůj vzor.

Novináře Rolling Stone reakce překvapila

Autor článku Michael Hastings byl překvapen, jaký dopad měl jeho článek. Hastings s pětapadesátiletým McChrystalem a jeho doprovodem strávil zhruba měsíc.  Podotkl, že ho generálova upřímnost a otevřenost šokovala. Že se kolem ní semele takový poprask, ale neočekával.

Novinář v americké rozhlasové stanici NPR uvedl, že vojáci nejspíše chtěli svými výroky "hodit ruční granáty do rybníka a sledovat rázové vlny", aby lidé věnovali válce v Afghánistánu více pozornosti. "Možná vyvolali větší rázové vlny, než na jaké jsou zvyklí," uvedl Hastings.

 

Zejména od generálových pobočníků zaznamenal mnoho kritických slov na adresu administrativy současného prezidenta Baracka Obamy a její nejednotnost ohledně Afghánistánu. Jeden z McChrystalových nejbližších spolupracovníků tak například označil národního bezpečnostního poradce Jamese Jonese za šaška, který uvízl v roce 1985.

Očekává se, že Senát Petraeuse rychle potvrdí ve funkci.

Reklama

Výběr článků

Načítám