Hlavní obsah

Trojitý arabský agent převezl CIA i bratrance jordánského krále

Novinky, CNN, BBC, Alex Švamberk
Washington

Sedm agentů CIA zabil při sebevražedném útoku na afghánské základně Chapman trojitý agent, uvedla v úterý BBC. Jednalo se o jordánského lékaře Chálila Abú Mulala Balavího, který byl loni zatčen v Jordánsku jakožto radikál napojený na Al-Káidu. Jordánci byli přesvědčeni, že jej dokázali získat na svou stranu jako dvojitého agenta. Služeb muže potom začala využívat i americká CIA.

Foto: Bruno Domingos , Reuters

Ochrana tábora nepomohla, muže provezli bez kontroly

Článek

CIA, které byla taktéž plně přesvědčena, že 36letý lékař pocházející ze Zarky přešel na její stranu, ho vyslala na misi s cílem najít vůdce teroristické sítě al-Káida. Údajně měl podle Jordánců vypátrat dvojku sítě, egyptského lékaře Ajmána Zavahrího, což ale CIA odmítla komentovat.

Po týdny byla CIA přesvědčena, že Jordánec pracuje pro ni - alespoň do chvíle než pronesl na základnu pás s výbušninami, které odpálil. Zabil sedm agentů CIA včetně velitelky a jordánského agenta, který ho zrekrutoval. [celá zpráva]

Tím byl kapitán jordánské armády Šarif Alí bin Zaj, bratranec jordánského krále Abdulláha.

Cenné informace 

Podle vysokého amerického vládního představitele muž poskytoval jak jordánské tajné službě, tak americké CIA cenné informace o důležitých cílech. „Ano bylo to společný americko-jordánský zdroj, který během své spolupráce poskytoval velmi dobré a detailní informace, o něž byl velký zájem na vysokých úrovních americké vlády,“ uvedl bývalý představitel amerických zpravodajských služeb.

List Washington Post napsal s odvoláním na dva bývalé vládní činitele, že atentátník přilákal agenty CIA na schůzku s tím, že jim nese novou informaci o vedení al-Káidy, údajně právě o Zavahrím.

Muž údajně prošel do posilovny bez kontroly, neboť se za něj zaručil americký agent, který zdůraznil, že by neměl být kontrolován, aby nebyla uražena jeho hrdost, uvedla televize ABC. [celá zpráva]

List Washington Post uvedl, že ho naložili před základnou do auta a projeli s ním branou bez kontroly.

Ředitel analýz mezinárodní zpravodajské služby  STRATFOR Reva Bhalla uvedl, že útok byl "velkou ranou symbolicky i takticky". Podařilo se při něm zasáhnout klíčový post CIA, odkud se řídily operace a útoky bezpilotních letadel. Navíc ukázal schopnost Tálibánu proniknout i do jednoho z nejobtížnějších cílů, na základnu CIA. 

K atentátu se přihlásil Tálibán

Tálibán už oznámil, že muž pracoval na pro ně a dokázal rok mást americké i jordánské tajné služby.Afghánský Tálibán uvedl, že šlo o vojáka afghánské armády, pákistánský Tálibán, který se k útoku také přihlásil, sdělil, že "šlo o Jordánce". 

Pákistánskému Tálibánu  rozhodně útok pomohl, protože ze základny Chapman startovaly a byly naváděny bezpilotní letadla útočící na pozice pákistánského Tálibánu v pákistánské Severozápadní hraniční provincii. Při jejich útocích zahynuly desítky radikálů včetně prvního vůdce pákistánského Tálibánu Bajtulláha Mehsúda. 

Kritika zpravodajských služeb

Identita atentátníka byla zveřejněna poté, co se objevila zpráva, ve které vysoký představitel americké vojenské zpravodajské služby v Afghánistánu generál major Michael Flynn tvrdě zkritizoval postup tajných služeb v Afghánistánu.

Podle něj americké zpravodajské služby v Afghánistánu stále „nejsou schopné odpovědět na základní otázky ohledně prostředí, ve kterém americké a spojenecké síly operují a o lidech, které zkoušejí chránit a přesvědčit“. Podle zprávy zveřejněné nezávislým Centrem pro novou americkou bezpečnost jsou tajné služby v tomto ohledu bezradné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám