Hlavní obsah

Langer: Česko neuvažuje o přijetí vězňů z Guantánama

– Washington

Eurokomisař pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Jacques Barrot a český ministr vnitra Ivan Langer předali v noci na úterý jménem EU americkému ministrovi spravedlnosti Eriku Holderovi seznam otázek týkajících se věznice na Guantánamu. Langer uvedl, že Česká republika neuvažuje, že by přijala některé ze zadržovaných.

Článek

Langer řekl České televizi, že jako představitel předsednické země EU bude vyjednávat o možném celoevropském přístupu k vězňům z Guantánama. Již koncem února ale Langer prohlásil, že EU musí od USA nejdříve dostat vyčerpávající informace o zadržovaných.

Zástupci EU podle Langra ve Washingtonu nepředali USA podmínky, na které by Spojené státy musely přistoupit, aby evropské země vězně z Guantánama přijaly. 

Jacques Barrott ale jednu podmínku stanovil. „Můžeme přijmout nějaké zadržované jen, když bude jasné, že se chyby z minulosti nebudou opakovat,“ řekl podle agentury Reuters s jasnou narážkou na mučení podezřelých a jejich zadržování v tajných věznicích. Podle něj však nová americká vláda nemíní pokračovat v dosavadním postupu. „Spojené státy skutečně chtějí obrátit list, chtějí změnit způsob, jak bojovat s terorismem,“ dodal k nabídce USA jednat o společném přístupu v boji proti terorismu. 

Podle Reuters šlo o velmi obecnou nabídku, jejíž projednávání je v počáteční fázi. "Je to nabídka... k sepsání dokumentu o vzájemném porozumění, která bude pojednávat o zásadách, jež by měly inspirovat náš společný boj proti terorismu," uvedl eurokomisař.

Některé země EU uvažují o přijetí vězňů 

Otázky předané Holderovi se týkají sdílení informací o jednotlivých vězních. Ministr Langer dodal, že veškeré informace od amerických úřadů budou předány zemím EU, které se samostatně rozhodnou, zda zadržované přijmout. Česká republika to neplánuje. Mezi evropské země, které se vyslovily, že by mohly přijmout část vězňů z Guantánama, patří například Portugalsko a Španělsko nebo Maďarsko. [celá zpráva]

USA po zemích EU chtějí, aby převzaly asi 60 z 245 vězňů, které ve věznici zbývají. Oficiální žádost zatím ze Spojených států nepřišla, Holder nicméně v pondělí přislíbil, že "poskytne informace, které pomohou (EU a jejím členům) vytvořit si vlastní rozhodnutí o jednotlivých vězních".

Langer v pondělí večer České televizi řekl, že Česká republika o přijetí vězňů z Guantánama neuvažuje. Jako předsednická země EU bude podle něj vyjednávat o možném celoevropském přístupu k této věci. Již koncem února ale Langer prohlásil, že EU musí od USA nejdříve dostat vyčerpávající informace o zadržovaných.

Obama chce Guantánamo zavřít

Na základně Guantánamo na Kubě Spojené státy zadržují osoby podezřelé z terorismu. Uzavření věznice, kterou opakovaně kritizovali zastánci lidských práv, nařídil americký prezident Barack Obama po svém lednovém nástupu do funkce. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Na Guantánamu zastavili všechny soudy

Vojenská soudkyně dohlížející na procesy na Guantánamu ve čtvrtek zrušila obvinění Saúdského Araba podezřelého z organizace útoku na americkou válečnou loď USS...

Výběr článků

Načítám