Hlavní obsah

Obamovu návštěvu v Praze už Bílý dům oficiálně potvrdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Bílý dům v noci na včerejšek oficiálně potvrdil, že americký prezident Barack Obama navštíví 4. a 5. dubna Prahu. Setká se zde s představiteli ČR a se šéfy států EU. Bude ho doprovázet jeho manželka Michelle. Cílem schůzky je podle Bílého domu posílení partnerství mezi USA a EU, které umožní lépe společně čelit sdíleným problémům.

Článek

Obama se v české metropoli setká mimo jiné s premiérem Mirkem Topolánkem a s hlavou státu Václavem Klausem. Očekává se, že americký prezident v Praze nastíní, co bude s výstavbou protiraketové obrany, jejíž součástí má být i radar v Brdech.

Američtí a čeští politici naznačili, že pokud by se podařilo přesvědčit Írán, aby odstoupil od svého kontroverzního jaderného programu, mohly by plány na štít doznat změn. Sám Obama nedávno prohlásil, že omezení íránského programu potřebu protiraketové obrany sníží.

Tématy summitu EU–USA mají být podle českého předsednictví například finanční krize, problematika transatlantické bezpečnosti a vojenské spolupráce, energetika a klima.

Reklama

Výběr článků

Načítám