Hlavní obsah

Americký voják dostal za znásilnění a vraždy v Iráku 100 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FORT CAMPBELL

Americký voják, který se ve středu přiznal v případu hromadného znásilnění čtrnáctileté Iráčanky a vyvraždění její rodiny, byl ve čtvrtek odsouzen na 100 let odnětí svobody. Protože se seržant Paul Cortez ve středu večer ke čtyřem vraždám, znásilnění a plánování znásilnění přiznal, vyhnul se trestu smrti.

Článek

Cortez je druhým americkým vojákem v tomto případu odsouzeným za znásilnění. V listopadu byl James Barker odsouzen na 90 let. [celá zpráva] Pro vraždu jsou souzeni ještě další dva vojáci Jesse Spielman a Steven Green.

Třetí, Bryan Howard, je souzen jen pro zatajování případu. Všech pět obviněných bylo příslušníky 101. letecké divize umístěné ve Fort Campbellu v americkém státě Kentucky. Rozsudek nad Cortezem byl vynesen právě tam.

Cortez přiznal, že znásilnění pětice mužů naplánovala, když hráli karty. Čtrnáctiletou dívku si vybrali, protože věděli, že v domě bydlí jen jeden muž. Zatímco jedni znásilňovali dívku, další vraždili její rodinu. Nakonec zastřelili i znásilněnou.

Cortez byl propuštěn z armády a o podmínečné propuštění z vězení může žádat nejdříve za deset let.

Odsouzený svého činu lituje, nemá pro něj vysvětlení

Muž se ve čtvrtek při doznání ze svého činu u soudu zhroutil - plakal, omlouval se a říkal, že neví, proč se činu účastnil. "Stále nemám odpověď. Nevím proč. Kéž bych to byl neudělal. Byly zmařeny životy čtyř nevinných lidí. Chci se omluvit za všechnu bolest a trápení, jaké jsem rodině způsobil," řekl Cortez.

Psycholog Charles Figley ve svědecké výpovědi tvrdil, že Cortez a ostatní vojáci pravděpodobně trpěli psychickým zatížením způsobeným únavou a traumatickým šokem. "Sžírá vás to, je to strašná věc. Není to ojedinělý případ, už jsem to viděl v jiných válkách," řekl Figley.

Pět vojáků, kteří s Cortezem v Iráku sloužili, dosvědčili, že jeho činy se neslučují s jeho povahou, a potvrdili, jaké těžkosti ve válce zažívali, například nedostatek spánku a vody.

"Toto bych nikdy nepředpokládal," řekl seržant Tim Briggs, který Corteze zná pět let a sloužil v Iráku po jeho boku.

Podle žalobce není stres žádnou omluvou za čin, který vojáci provedli.  

Vojáci dívku znásilňovali, zatímco vedle v ložnici se střílelo

"Když jsme já a Barker znásilňovali dívku, slyšel jsem z ložnice pět nebo šest výstřelů," řekl dříve během soudního přelíčení Cortez a dodal: "Když Barker skončil, vyšel z ložnice Green a řekl, že je všechny zastřelil, že jsou všichni mrtví."

Tím však tragédie podle Cortezových slov neskončila: "Green si vlezl mezi nohy dívky, aby ji znásilnil. Když skončil, postavil se a dvakrát nebo třikrát ji střeli do hlavy." Vše trvalo jen pět minut a dívka věděla, že její rodiče i sestra byli zabiti v době, kdy byla znásilňovaná. Její tělo pak vojáci zapálili a vyvraždění rodiny hodili na irácké vzbouřence. [celá zpráva]

Případ je jedním z mnoha, v nichž jsou američtí vojáci obvinění ze zavraždění iráckých civilistů.

Údajný iniciátor Steven Green, který stanul před civilním soudem, protože byl propuštěn z armády dřív než případ vyšel na světlo, vinu popírá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám