Hlavní obsah

Tálibán pronikl do centra strategického města Kundúz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ozbrojenci z hnutí Tálibán se v pondělí při rozsáhlé ofenzívě na severu Afghánistánu nejenom zmocnili nemocnice ve městě Kundúz, ale pronikli i do centra tohoto strategického města. Podle agentury Reuters je to největší úspěch radikálů při dobývání měst od roku 2001.

Foto: Stringer, Reuters

Příslušník Tálibánu v afghánské provincii Ghazní. Ilustrační foto

Článek

Krátce po 13. hodině SEČ tiskové agentury oznámily, že Tálibán pronikl do centra strategického severoafghánského města Kundúz. Podle Reuters je to největší úspěch radikálů při dobývání měst od roku 2001.

O Kundúz se ještě dopoledne intenzívně bojovalo. Vládní síly dosud podle AP zabily asi 34 bojovníků Tálibánu. Podle mluvčího policie v provincii Kundúz si boje vyžádaly také oběti mezi vojáky.

Útok Tálibán zahájil v neděli

Stovky tálibánců v neděli ráno zahájily ze tří stran útok na město. Nemocnice, do které ozbrojenci vpadli, leží na jihu města.

Strategická provincie Kundúz čelí  útokům Tálibánu od dubna a nynější ofenzíva je od té doby už druhým pokusem dobýt město. Tálibán se podle afghánských úřadů spojil s dalšími povstaleckými skupinami ze severu země a společně zesílily útoky v tomto dříve poklidném regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám