Hlavní obsah

Opuštěné kočky hledají nový domov

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se Vánoce, proto je čas začít přemýšlet nad tím, jak a komu udělat radost. Nejen lidé totiž rádi přijímají dárky. Období Vánoc je ideálním časem, kdy udělat dobrý skutek. A to třeba pro němé tváře, které naši podporu a pomoc potřebují ze všeho nejvíc.

Foto: Profimedia.cz

Pokud si čtyřnohého mazlíčka nemůžete pořídit, přispějte alespoň opuštěným kočkám a zpříjemněte jim tak Vánoce.

Článek

Paní Naděžda Tomalová založila v roce 2006 občanské sdružení Kočky SOS Hodonín, které má v současnosti dvě velká a tři malá depozita v bytech a rodinných domech, která jsou neustále plná koček. Lidé kolikrát dobré duše nechápou, jak jen si mohou do bytu nastěhovat tolik zvířat.

Kočka k Vánocům a dobrý skutek k tomu

Kočky SOS se starají i o opuštěné a plaché kočky, které pravidelně přijíždějí krmit. Odchytávají je a kastrují, aby se předešlo narození opuštěných a nechtěných koťat. V roce 2013 Kočky SOS přijaly 180 koček a 140 z nich našlo nový domov. Téměř čtyři stovky nechaly vykastrovat.

Protože jsou ale kočičí depozita stále plná a ve většině případů hlásí stop stav (akutní případy samozřejmě přijímají), rozhodlo se občanské sdružení pořádat umisťovací výstavy koček. První dvě měly velký úspěch, a proto se v pořadí již třetí umisťovací akce koná i letos, a to v Brně v areálu Střední odborné školy Emila Holuba. Dne 22. 11. 2014 můžete od 10 do 17 hodin navštívit opuštěné kočky a vybrat si nového domácího mazlíčka.

Za symbolické vstupné 50 korun se můžete pokochat a pomazlit, nebo jen přinést krmivo, škrabadlo, zakoupit si stolní kalendář či jinou maličkost od Koček SOS, přispět tak na opuštěné kočky a zpříjemnit jim období Vánoc.

Foto: Kočky SOS Hodonín

Umisťovací výstava Kočky SOS Hodonín

Přispějte na kočičí „domov důchodců”

Útulek Šanta kočičí poskytuje azyl a péči opuštěným kočkám a koťatům, která potřebují pomoc a snaží se jim najít nové domovy. Ročně umístí zhruba 150 koček a věnuje se stejně jako Kočky SOS Hodonín kastračnímu programu pro plaché a pouliční kočky.

Útulek nejdříve fungoval na bázi domácích depozit, provozovaných dobrovolníky, ovšem v roce 2008 vzniklo centrální depozitum Haškoffka, kde se začalo o kočky pečovat mimo domácnosti dobrovolníků. V roce 2010 vznikl útulek pro opuštěné kočky, a to za vydatné pomoci dárců a dobrovolníků, kteří se podíleli na jeho realizaci i provozu. Šanta kočičí také získala povolení k odchytu toulavých a opuštěných koček.

V Šantě kočičí se ovšem velmi často setkávají i s kočkami, jejichž majitelé zemřeli, nebo se jich museli vzdát. Důvod může být jakýkoliv. Dlouhý pobyt v nemocnici, odchod do domova důchodců, nebo jiná situace, kdy kočka nemůže svého milovaného páníčka následovat. V tu chvíli se člověk může spolehnout na Šantu kočičí, která působí v Praze a jejím okolí.

Útulek plánuje vybudovat speciální boxy pro kočky, které se musely náhle vzdát tepla jejich domova. Tyto boxy jim mají usnadnit první chvíle v novém prostředí. Chcete útulek podpořit?

Pokud si nemůžete pořídit vlastního domácího mazlíčka, adoptujte ho na dálku, nebo podpořte finančním darem. Čtyřnohého miláčka si můžete vybrat i 30. listopadu na umisťovací výstavě v Praze.

Foto: Šanta kočičí

Umisťovací výstava koček v Praze, kterou pořádá útulek Šanta kočičí.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Vánoční stromky letos nepodraží

Podobně jako ceny kaprů i ceny vánočních stromků by letos měly zůstat na loňské úrovni. Budou se ale jako obvykle lišit regionálně. Nabídka stromků by měla být...

Výběr článků

Načítám