Hlavní obsah

Filmové premiéry: Shoky & Morthy: Poslední velká akce, Jan Werich: Když už člověk jednou je..., Marco, Okupace a Zákon lásky

Právo, Věra Míšková

Štěpán Kozub a Jakub Štáfek hrají hlavní role v komedii Shoky & Morthy: Poslední velká akce. Čtyřicet let po smrti velkého klauna vznikl první velký filmový dokumentární portrét Jan Werich: Když už člověk jednou je... Češi Zdeněk Godla a Luboš Oláh hrají v dánské krimi Marco. Michal Nohejl debutuje dramatem Okupace. Oblíbený králičí lump Petr se vrací v animovaném filmu Králíček Petr bere do zaječích. O sexuálních a jiných touhách navzdory hendikepu je dokument Chci tě, jestli to dokážeš. Spolurežisérka dokumentu V síti, Barbora Chalupová, natočila tragikomickou dokumentární roadmovie Zákon lásky.

Foto: Novinky

Filmové premiéry

Článek

Shoky & Morthy: Poslední velká akce

Shoky a Morthy jsou kamarádi a youtubeři s našlápnutou kariérou. Když ale jejich poslední video sklidí na sítích vlnu kritiky, jejich kanál přestane vydělávat a vyslouží si za něj veřejně prospěšné práce, vypadá to na jejich definitivní rozchod. Jedinou šancí, jak si napravit youtuberskou pověst, je společný plán na „poslední velkou akci“.

Trailer k filmu Shoky & Morthy: Poslední velká akceVideo: Bionaut TV

Shoky & Morthy: Poslední velká akce, Česko 2021, dobrodružná komedie, 100 min., režie: Andy Fehu, hrají: Jakub Štáfek, Štěpán Kozub, Andrea Daňková, Martina Babišová a další.

Jan Werich: Když už člověk jednou je...

Dokument přináší strhující životní příběh herecké legendy. Svobodné myšlení v nesvobodné společnosti přinášelo Werichovi mnohá úskalí a tato myšlenka prochází celým filmem. Stejně jako snaha tvůrců přiblížit fenomén chytrého humoru.

Teaser: Jan Werich: Když už člověk jednou jeVideo: Bio Illusion

Jan Werich: Když už člověk jednou je..., Česko 2021, dokument: režie: Martin Slunečko, Miloslav Šmídmajer, účinkují: Jiří Suchý, Zdeněk Svěrák, Jiřina Bohdalová, Pavel Taussig, František Cinger a další.

Marco

Série dánských detektivních thrillerů Oddělení Q podle bestsellerů Jussiho Adler-Olsena pokračuje pátým, nazvaným Marco. Tým detektivů v čele s Carlem Mørckem a jeho asistentem Asadem se tentokrát pustí do rozplétání případu utajené dávné vraždy, jejíž stopy sahají až do České republiky. Jednu z hlavních rolí patnáctiletého chlapce hraje debutující Čech Luboš Oláh, zabijáka Zolu Zdeněk Godla.

Trailer filmu Marco

Marco, Dánsko 2021, krimi, 120 min., režie: Martin Zandvliet, hrají: Ulrich Thomsen, Zaki Youssef, Luboš Oláh, Sofie Torpová, Anders Matthesen, Zdeněk Godla a další.

Okupace

Ospalý večírek herců po představení naruší návštěva baru nezvaným hostem. Namol opilý ruský důstojník přišel prodat kanystr armádního benzínu, jenže obchod se zvrhne v závody v pití vodky a Rus, zaujatý nejen pohlednou Miladou, ale hlavně komickou zbabělostí všech přítomných mužů, se k odchodu nemá. Atmosféra houstne, charaktery se lámou, Rus se skvěle baví. Tak skvěle, že nakonec vytáhne zbraň...

Trailer filmu Okupace

Okupace, Česko 2021, drama, 91 min., režie: Michal Nohejl, hrají: Martin Pechlát, Cyril Dobrý, Antonie Formanová, Alexej Gorbunov, Tomáš Jeřábek, Otakar Brousek ml. a další.

Králíček Petr bere do zaječích

Bea, Thomas a králíci jsou teď něco jako rodina. Ale ať se Petr snaží sebevíc, stále má reputaci nenapravitelného rošťáka. A tak vezme do zaječích do světa, kde mu jeho lumpárny nikdo nevyčítá. Když se však jeho rodina rozhodne dát všechno v sázku, aby ho našla, musí se Petr rozhodnout, jaký králíček chce vlastně být.

Trailer na film Králíček Petr bere do zaječíchVideo: Falcon

Králíček Petr bere do zaječích, USA/Austrálie 2021, animovaná komedie, 94 min., režie: Will Gluck

Chci tě, jestli to dokážeš

Osud v podobě obrny připoutal Janu na lůžko a dívka je zdánlivě zcela závislá na pomoci svých blízkých. Jenže matka Martina se potýká se složitou sociální situací a alkoholem, sestra Kateřina je nevidomá. Z této zdánlivě tísnivé konstelace vyrůstá dojemný, ale nesentimentální příběh o houževnatosti, nezlomném optimismu a potřebě lidské blízkosti. Jana navzdory limitům usiluje o svobodu a sexuální naplnění.

Trailer k dokumentu Chci tě, jestli to dokážešVideo: Artcam Films

Chci tě, jestli to dokážeš, Česko 2021, dokument, 84 min., režie: Dagmar Smržová

Zákon lásky

Takzvaný „Zákon lásky“ zajistí manželství všem bez ohledu na jejich sexuální orientaci a podporuje ho většina obyvatel České republiky. Komu tedy návrh vzbuzující vášně a nebývalé emoce vadí? Jaký je vlastně rozdíl mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím? Film sleduje výpravu napříč společností, která vede od sběru petičních podpisů, přes televizní půtky až po diskuse na půdě parlamentu směřující ke klíčovému hlasování.

Trailer k filmu Zákon lásky

Zákon lásky, Česko 2021, dokument, 89 min., režie: Barbora Chalupová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám