Hlavní obsah

Horkýže slíže zahájili oslavy dvacítky a míří k nám

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská skupina Horkýže slíže je ve své zemi fenomén. V tvorbě mísí řadu žánrů s osobitým, černým či provokativním humorem. Její skladby jsou přímočaré, disponují silnými melodickými pasážemi a jak na Slovensku, tak v České republice se těší obrovské popularitě.

Foto: Jan Beránek, ČTK

Baskytarista a zpěvák slovenské punkrockové skupiny Horkýže slíže Peter Hrivňák (vpravo) a kytarista Mário Sabo (vlevo).

Článek

Kapela Horkýže slíže ve čtvrtek odstartovala v bratislavské hale Incheba aktuální turné. Oslaví při něm dvacet let existence a jeho program tvoří téměř třicet písniček. Zpívalo si je s ní pět tisíc nadšených diváků.

Pokud jde o hudební a pěvecké provedení, drží si Horkýže slíže už řadu let vyšší standard, který zpravidla neopouštějí. V Bratislavě tak učinili také.

Vystoupení přirozeně proložili řadou vtípků. Zpěvák Kuko při nich občas improvizoval a jednou to šlo lépe, jindy hůře – jak už to u tohoto druhu vtipkování bývá. Skupina také s úsměvem prozrazovala přehrávanými motivy slavných písniček inspirace při vlastním skládání, a tak zazněly přiznávky skladeb od Led Zeppelin, Black Sabbath, Nirvany nebo Rage Against The Machine, což publikum náležitě ocenilo.

Scéna připomínala vnitřek mikrobusu Volkswagen, který symbolizuje éru hippies šedesátých let. Dvě kulaté projekční plochy po stranách evokovaly zpětná zrcátka, zadní projekční plocha zase přední sklo vozu, za kterým se stále něco odehrává.

Publikum se skvěle bavilo 

Byl to první koncert nadcházejícího turné, a tak ještě několik položek programu nepřineslo ten efekt, jaký by mohly. Týkalo se to především trochu chudé zadní projekce, která jako by vedle záběrů z videoklipů nabízela leckdy spíše nahodilé obrázky.

Přesto se publikum v hale skvěle bavilo, čímž naplnilo dlouhodobý cíl všech koncertů Horkýže slíže. Zazněly písničky z celé doby existence kapely, připomněla se i loňská deska St. Mary Huana Ganja a skladbu Nazdar přišel zpěvák Kuko zazpívat už s předskakující slovenskou formací Dilemma. To proto, že ona ve své hudbě používá klávesové nástroje, které originální verzi písničky zdobí. Horkýže slíže je v sestavě nemají.

Druhou předskakující kapelou byla Slobodná Európa. Legenda připomněla své generační hity devadesátých let a snadno ukázala, že jejich mnohdy skeptická textová náplň je aktuální i více než dvacet let po sametové revoluci.

„Toto byl náš čtvrtý koncert,“ řekl Novinkám po skončení vystoupení Horkýže slíže zpěvák Kuko. „Od pondělí jsme každý den absolvovali generální zkoušku, tu poslední s projekcemi. Někdo nám řekl, že když se bojíme prvního koncertu turné, tak si před ním máme udělat tři vlastní. Rozhodně to mělo smysl. A pokud někdo při našem vystoupení slyšel nějaké chyby, tak bych mu nepřál slyšet nás na první generálce.“

Česká část turné začne 14. března v Ostravě. 27. 3. se zastaví v Praze a skončí 1. června v Opočně.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám