Hlavní obsah

Šansoniérský festival v Brně nese jméno Huga Haase

Brno

Slovenským dnem ve středu 9. června v Brně-Židenicích začal nultý ročník nového mezinárodního festivalu šansonu, který nese jméno herce Huga Haase. Přehlídka připravená Divadlem šansonu nabídne koncerty ruských a francouzských autorů.

Foto: ČTK

Francouzský den a Gérarda Pitiota uvede Chantal Poullainová slovem i zpěvem.

Článek

Zejména ruská část festivalu je pestře obsazena. V Brně 11. června vystoupí pět představitelů současné ruské autorské písně. Z Haasova festivalu chtějí pořadatelé vybudovat tradici.

Okudžava i Vysockij

"Generačně i programově pestré obsazení nabídne průřez žánrem ruské autorské písně od klasiky v podobě textů Bulata Okudžavy a Vladimira Vysockého, přes zhudebněnou poezii ruských básníků 19. i 20. století až po vlastní tvorbu," uvedla Eva Malenová z Divadla šansonu. Písně Okudžavy interpretuje Alexandr Solomonov, Vysockého zpívá Alexej Kudrjavcev. Zahrají také Nikolaj Jakimov, Jevgenija Logvinovová a Vladimir Mašanov.

Chantal Poullain uvede Francii

Francouzština, mateřský jazyk šansonu, zazní v Divadle šansonu ve čtvrtek. "Francouzský den a písničkáře Gérarda Pitiota uvede Chantal Poullainová, a to nejen slovem, ale i několika písněmi," uvedla Malenová. Pitiot je pozoruhodný tím, že je znalcem české kultury, především literatury. Některé české básně dokáže recitovat zpaměti.

Největší zájem diváků podle Malenové předcházel slovenskému dni, který pořadatelé pojali jako oslavu sedmdesátin Milana Lasici. Pozvali také Janu Kirschner a Mariána Geišberga.

Divadlo šansonu sídlí v Dělnickém domě v Jamborově ulici. Vzniklo z iniciativy písničkáře a dokumentaristy Vondráka. Publiku nabízí hlavně hudební pořady. Inspiruje se tradicí francouzských kabaretů a poetikou Semaforu. V divadle vystupují například Jiří Suchý s Jitkou Molavcovou, ale také zatím neznámá a nová jména české písňové tvorby.

Hugo Haas podle šéfa židenického divadla Jiřího Vondráka ideálně spojuje světy divadla, filmu a hudby, což jsou také hlavní směry zájmu nového festivalu. Přehlídka má v budoucnu představit to nejlepší ze světa divadelní, filmové a autorské písně. Haas je navíc brněnským rodákem a je pochován na židovském hřbitově právě v Brně-Židenicích.

Reklama

Související články

Evropský festival Arts & Film v Telči

Šestý ročník filmového festivalu o evropském umění Arts&film se bude konat od 25. do 26. června v Telči. Celkově je letos přihlášeno přes třicet zemí.

Výběr článků

Načítám