Hlavní obsah

Nevtíravá a sofisitikovaná world music Dobet Gnahoré

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiadvacetiletá africká zpěvačka Dobet Gnahoré platí za shooting star dnešní world music. Po získání společné Grammy se slavnější kolegyní jménem India.Arie za singl Pearls s úspěchem koncertuje po Americe i Evropě a její albové novince Djepka La You se nadmíru daří ve World Music hitparádě WMCE.

Článek

Gnahoré je jako zpěvačka křehká, nehlučná a nevtíravá, často spíše introvertní, ale s hlasem na sto procent naplněným emocemi. Ty se však derou na povrch spíše v náznacích.

Její vynikající kytarista Colin Laroche de Feline nepřetržitě zdobí zvolna plynoucí melodie drobnými sóly a jednoduché aranže s různými perkusemi, akustickými kytarami a baskytarou zachovávají albu Djepka La You průzračný lidový charakter.

Rodačka z Pobřeží Slonoviny zahájila profesionální kariéru roku 2004 debutem Ano Neko. O tři roky později vydala řadovou desku Na Afriki a letos třetí Djepka La You. Návštěvníci koncertů, které se zatím Česku vyhýbají, oceňují Gnahoré také jako vynikající tanečnici a okouzlující skromnou osobnost.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám