Hlavní obsah

Zabiják na severní Moravě: Policie varuje před tisíci dávek nebezpečné drogy

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Policie se obává, že by v Moravskoslezském kraji mohlo být několik tisíc dávek nebezpečné drogy, syntetického kanabinoidu. Kriminalisté o tom informovali ve středu na tiskové konferenci. Po požití drogy zemřel 32letý muž, další byl ve vážném stavu hospitalizován. Zdravotní problémy měl i 16letý chlapec, který drogu nejspíš také požil.

Krajský policejní ředitel Tomáš Kužel k nebezpečné drozeVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

V oběhu jsou možná tisíce smrtelných dávek mimořádně silného syntetického kanabinoidu. Zatím se ví o šesti lidech, kteří drogu kouřili a kteří měli zdravotní problémy. Potvrzen je jeden mrtvý a jeden muž je hospitalizován ve vážném stavu. V obou případech muži látku kombinovali s alkoholem.

Foto: Policie ČR

Balení nebezpečného syntetického kanabinoidu

„Na tom případu děláme velmi intenzivně, pracují na tom desítky policistů kriminální policie a specialisté, jsme také ve velmi úzké spolupráci s Národní protidrogovou centrálou,“ uvedl moravskoslezský krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Je velmi složité určit, kolik té látky může člověk aplikovat.
policejní ředitel Tomáš Kužel

Policisté ve středu ráno získali informaci, že v oběhu je pravděpodobně větší množství této nebezpečné drogy. Kriminalisté mají svědectví bezdomovkyně, která našla v kontejneru plnou krabici, kterou pak předala dál, ovšem neví komu. V krabici byly stovky sáčků s naporcovanou látkou. Žena tvrdí, že v kontejneru podobných krabic viděla ještě několik.

Foto: Policie ČR

Balení nebezpečného syntetického kanabinoidu

„Více jsme z ní nedostali, je s ní velice těžká komunikace,“ poznamenal Kužel. Přesto policie tuto informaci nepodceňuje a rozhodla se varovat veřejnost a požádat o spolupráci, případně svědectví, pokud se někdo se syntetickým kanabinoidem setkal.

Bezvědomí po krátké inhalaci

Případ policie začala vyšetřovat poté, co byli v pondělí v Komenského sadech nalezeni dva bezdomovci v bezvědomí. Jeden z nich zemřel, druhý je hospitalizován v nemocnici.

Další muž policistům řekl, že jeho kamarádi upadli do bezvědomí po krátké inhalaci látky. Údajně si dali jen několik šluků. [celá zpráva]

Chemická analýza potvrdila, že jde skutečně o syntetický kanabinoid, a to v mimořádně silné koncentraci. „Je velmi složité určit, kolik člověk může aplikovat té látky, aby mu v kombinaci s alkoholem ještě neuškodila, pokud je to vůbec možné,“ dodal ředitel Kužel.

Další případy

Další podezřelé případy se objevily rovněž v úterý, kdy ostravští záchranáři ošetřili dva intoxikované pacienty.

„Před sedmnáctou hodinou obdrželi výzvu k zásahu u čtyřiapadesátiletého muže, který jevil známky poruchy vědomí,“ uvedl mluvčí záchranky Lukáš Humpl s tím, že muž podle svědků kouřil marihuanu, a navíc požil i další, neznámou látku. Zdravotníci ho přepravili do nemocnice.

Podobně dopadl také sedmatřicetiletý muž. „I v tomto případě byl na pacientovi jasně patrný vliv psychotropní látky, podle volání na tísňovou linku u něj měly rovněž probíhat křeče,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám