Hlavní obsah

Íránec Zadeh do vazby znovu nepůjde

Právo, Novinky, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně ve čtvrtek rozhodl, že Shahram Abdullah Zadeh nepůjde znovu do vazby. Policie ho zadržela v pondělí ve chvíli, kdy měl opustit brány věznice po zaplacení kauce 150 miliónů korun v případu daňových úniků. Íránec na protest proti svému opětovnému zadržení začal držet hladovku.

Obviněný Zadeh komentuje přístup české justiceVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

V cele předběžného zadržení skončil kvůli žádosti o vydání, kterou do Česka zaslalo státní zastupitelství v Teheránu. Soudce brněnského krajského soudu Martin Vrbík však žádosti o uvalení vazby nevyhověl.

„Nebojím se o tom mluvit, funguje tu justiční mafie. Soudce i státní zástupce v mém případu porušili svoje pravomoci. Ze spisu například mizely důkazy,“ rozčiloval se Zadeh ihned po svém propuštění. Na jednání ho přivedla eskorta těžkooděnců, po třech hodinách ale vyšel ze soudní síně už bez pout na rukou a pouze v doprovodu svých advokátů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zadeh přišel v doprovodu těžkooděnců, odešel bez pout.

„Krajské státní zastupitelství v Brně v této věci postupuje striktně dle zákona o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních,“ konstatoval mluvčí státního zastupitelství Hynek Olma.

Zadeh je v ČR obviněný z rozsáhlých daňových úniků, při nichž podle obžaloby způsobil státu se skupinou 14 kompliců škodu 2,5 miliardy korun při obchodech s pohonnými hmotami. Obchodníkovi hrozí až 13 let vězení. „Já jsem z toho neměl ani haléř, všechno dokážu,“ hájil se Zadeh.

Obchodník odmítl, že by se po něm po složení kauce slehla zem. „To rozhodně ne, na soudní jednání na začátku března určitě dorazím. To spíš uteče pan státní zástupce nebo pan soudce, než abych utíkal já,“ prohlásil.

Spor s obchodním partnerem

Íránský zatykač je podle Zadeha dílem jeho bývalého obchodního partnera, který na něj podal trestní oznámení už v Dubaji, kde ale tamní soud naopak rozhodl, že muž má nahradit Zadehovi škodu ve výši stovek miliónů korun.

Zadeh již ve středu zkritizoval postup policie prostřednictvím svého obhájce. „Podobný postup bych si uměl představit v zemi, jako je Zimbabwe, ale v členském státě EU? Budu držet hladovku tak dlouho, jak bude potřeba. Chci, aby svět věděl o justiční mafii, která v ČR existuje mezi policisty, státními zástupci a soudci,“ tvrdil Zadeh. [celá zpráva]

Podle obhájců bylo Zadehovo zadržení ukázkou zneužívání moci a podivné souhry policie, státního zastupitelství a soudů, jejímž cílem je prý Zadeha pošpinit a zlomit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám