Hlavní obsah

Soud přijal rekordní kauci 150 miliónů, Zadeh opustil vazbu

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Senát brněnského krajského soudu v čele s Alešem Novotným přijal rekordní kauci 150 miliónů korun, kterou se za svou svobodu zaručil íránský obchodník Shahram Abdullah Zadeh. Ten je stíhán spolu s dalšími čtrnácti lidmi kvůli daňovým únikům ve výši 2,5 miliardy korun. Zadeh opustil bránu vazební věznice v pondělí odpoledne.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Shahram Abdullah Zadeh za propuštění z vazby zaplatil rekordní kauci.

Článek

Informaci o propuštění Zadeha Právu potvrdil jeho advokát s tím, že obžalovaný budovu z bezpečnostních důvodů opustil zadním vchodem.

Obchodník strávil ve vazbě celkem 22 měsíců. Na podzim mu soud stanovil stomiliónovou kauci, kterou následně zvýšil ještě o dalších 50 miliónů. Zadehova rodina a přátelé pak požadovanou sumu složili v pondělí na účet brněnského soudu. Soudce Novotný po několika dnech nabízenou záruku přijal.

Státní zástupce viní skupiny kolem Zadeha z nekalých obchodů s pohonnými hmotami. Podle obžaloby skupina operovala s více než šesti desítkami firem a na daňových únicích připravila stát o 2,5 miliardy korun. Zadeh naproti tomu tvrdí, že je nevinný.

Projednávání komplikovaného případu mělo začít u Krajského soudu v Brně už před několika týdny, soudce Novotný ale musel už čtyřikrát začátek procesu odložit kvůli absenci advokátů některého z obžalovaných. Další jednání je nařízeno na začátek března. Obžalovaným hrozí až 13 let vězení.

Nejvyšší kauce v ČR se obvykle pohybují v řádech miliónů. Zatím zřejmě nejvyšší kauci měl zaplatit Tomáš Pitr, a sice 69 miliónů korun. Nakonec stačilo pouhých 15 miliónů. Radovan Krejčíř soudu nabízel 40 miliónů, po exhejtmanovi Davidu Rathovi chtěl soud kauci ve výši 14 miliónů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám