Hlavní obsah

Soud stanovil rekordní kauci 100 miliónů korun za propuštění Íránce z vazby

Právo, Radim Vaculík, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně stanovil v úterý rekordní kauci 100 miliónů korun za propuštění Íránce s českým občanstvím Shahrama Abdullaha Zadeha z vazby. Právo již ráno informovalo, že Zadeh nabízel 110 miliónů. Částka však zahrnovala nejen peníze, ale i majetek. Žalobci Íránce označili jako hlavního organizátora téměř 2,5miliardového daňového podvodu při dovozu pohonných hmot ze Slovinska a Německa.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Shahram Abdullah Zadeh u soudu

Článek

Jeden advokátů Pavel Čapčuch Právu po neveřejném zasedání řekl, že na rozhodnutí, zda přistoupí na požadavek soudu, mají tři dny. Jak budou postupovat dále, se musí poradit s klientem. Na postup si mohou stěžovat.

Podle informací Práva si Zadeh na svou obhajobu najal více než desítku advokátů. „Kauce, kterou nabízíme, se skládá z několika položek. Je to spojení zčásti peněžité záruky plus finančních prostředků a majetku zajištěného policií. Dohromady to činí 110 miliónů korun,“ řekl dříve Právu Čapčuch. Poměr těchto částek odmítl upřesnit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přiznal plat 30 tisíc

Podle informací redakce z důvěryhodného zdroje však kriminalisté po loňské březnové razii zajistili spíš majetek řady firem napojených na Zadeha než jeho osobní majetek. Jen síť společností figurujících v této kauze daňových úniků čítá 66 firem.

Zadeh s žádostí o propuštění z vazby neuspěl už letos v dubnu, kdy nabídl jako záruku 80 miliónů korun. Soudci se obávali jeho útěku.

Zadeh žije v Česku od roku 1996 a o čtyři roky později se oženil s Češkou. V Brně vystudoval medicínu, ale podle všeho se do lékařské praxe nikdy pořádně nevrhl.

V roce 2006 požádal o české občanství, získal ho ale až po několika letech. Spekuluje se, že to bylo kvůli zájmům českých tajných služeb. Úřadům tvrdil, že pracuje jako obchodní zástupce pro stavební firmu z Kroměříže a měsíčně bere třicet tisíc korun.

Úředníci přišli například na jeho dřívější stíhání kvůli vydírání z roku 1999, které ale nakonec vyšumělo do ztracena. Když policie chtěla případ dořešit, Zadeh prý zmizel do zahraničí a poté trestnost jeho činu podle informací redakce zanikla.

Svou roli ve zdlouhavém procesu získání českého občanství sehrál také Zadehův íránský původ. Musel úředníkům vysvětlovat, s kým se v rodné zemi stýká a s kým obchoduje i proč jeho rodiče utekli do Spojených arabských emirátů.

Vlivné konexe

Byli prý tamním režimem pronásledováni a perzekvováni kvůli svému politickému přesvědčení.

Zadeh se může pochlubit vlivnými známostmi na české politické špičky. Například dva čeští premiéři Jan Fischer a Jiří Rusnok za něj v minulosti orodovali ve Spojených arabských emirátech, kde byl stíhán za zpronevěru. Zadeha se kdysi zastávali i čeští ministři zahraničí včetně toho současného Lubomíra Zaorálka (ČSSD), a podle zdroje Práva měl dokonce dveře otevřené i na Pražský hrad.

Do jeho případu přitom před časem zasáhla i česká civilní rozvědka ÚZSI, která prý naléhala na moravské celníky, aby proti Zadehovi a jeho skupině nezasahovali a obchody s benzínem nechali být. Důvod? Peršan se sám v roce 2013 přihlásil tajné službě s tím, že může svým vlivem a konexemi pomoci osvobodit dvě Češky Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou, unesené ozbrojenci v Pákistánu. [celá zpráva]

A rozvědčíci jej zpočátku brali velmi vážně. Nikdo však ani půl roku od osvobození obou mladých žen neřekl, jestli nakonec Zadeh sehrál nějakou roli při jejich záchraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám