Hlavní obsah

Zaorálek se musí definitivně omluvit Rittigovi za spojení s milióny a zlatem

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se musí soukromým dopisem omluvit lobbistovi Ivo Rittigovi za to, že jej spojil se 150 milióny korun a zlatem, které našli detektivové z ÚOOZ. Vrchní soud v Praze o tom rozhodl během úterního odvolacího řízení. Rittig požadoval po Zaorálkovi 100 tisíc korun a omluvu v médiích za Zaorálkovy výroky ve Sněmovně z roku 2013.

Foto: Novinky

Ivo Rittig

Článek

Odvolací soud tak potvrdil březnový rozsudek od pražského městského soudu.[celá zpráva]

Zaorálek se musí omluvit vlastnoručně podepsaným dopisem za výrok o spojení Rittiga s milióny a zlatem. Veřejná omluva podle soudu není nutná.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je to výrok dehonestující a zcela právem za něj žalobci přísluší omluva. Výroky o lupičích jde o hodnotící soud a ze strany žalovaného byl podložen,” uvedla soudkyně Dagmar Javůrková s tím, že omluva za tento výrok není třeba.

„Rozsudek je ze tří čtvrtin v náš prospěch, z jedné pro pana Rittiga,” uvedl po skončení jednání Zaorálkův obhájce Petr Topinka.

Imunita v civilním sporu roli nehraje

Ačkoliv byl výrok řečen ve Sněmovně, nehraje v tomto případě roli poslanecká imunita. Podle Ústavy nesmí být poslanec za své projevy trestně stíhán. Spor Rittiga se Zaorálkem byl však civilní, policejní vyšetřování v něm vůbec nefigurovalo.

Javůrková ještě před začátkem jednání vyzvala obě strany ke smíru. Z pohledu obou právních zástupců ale smír není možný.

Můj klient jednal ve veřejném zájmu jako poslanec
Zaorálkův obhájce Petr Topinka

Zaorálek ve svém loňském projevu v Poslanecké sněmovně prohlásil:  „V této zemi si prostě všichni lidé šuškají, že pánové Rittig, Janoušek a další jsou lupiči!“  Rittiga spojil se 150 milióny a deseti kily zlata, které našli detektivové z ÚOOZ při masivní razii v červnu 2013 namířené proti aktivitám lidí, kteří jsou označováni za kmotry ODS. Toto spojení se však nepotvrdilo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Podle rozhodnutí pražského městského soudu z letošního března se Zaorálek musel omluvit Rittigovi soukromým dopisem za spojení s nalezenými milióny. Veřejnou omluvu v deníku Právo, omluvu za výrok o lupičích i požadovaný nárok na 100 tisíc korun soud zamítl.

Zaorálek se musí Rittigovi písemně omluvit za to, že ho spojil se zabaveným zlatemVideo: Novinky

Zaorálek se odvolal proti rozhodnutí o soukromé omluvě. „Můj klient jednal ve veřejném zájmu jako poslanec,” uvedl Topinka a poukázal na neomezenost svobody projevu, jak jej zajišťuje judikatura Evropské unie.

Rittig se na druhou stranu odvolal proti zamítavým výrokům o náhradě nemajetkové újmy a omluvě za výroky o lupičích.

Policejní zátahy a prohlídky ve firmách ale vedly v rámci kauzy Nagyová k pádu Nečasovy vlády. Ostatně i Zaorálek řekl, že v centru jeho pozornosti inkriminovaného projevu byl právě Nečas a jeho vláda a ne Rittig.

Reklama

Související články

Zlato ani peníze policie u Rittiga nenašla

Policisté nenašli zlato ani hotovost při loňské razii v objektech, spojovaných s Ivem Rittigem. Vyplývá to z policejních protokolů, které přečetla soudkyně...

Výběr článků

Načítám