Hlavní obsah

Za znásilnění brněnských školaček si muž odpyká 7,5 roku

• Aktualizováno

Za znásilnění a vydírání šesti brněnských školaček si pachatel Lukáš Dostál odpyká 7,5 roku ve vězení. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání proti verdiktu Vrchního soudu v Olomouci. Vyplývá to z usnesení v soudní databázi.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lukáš Dostál celou dobu tvrdil, že je nevinný.

Článek

Dostál v dovolání tvrdil, že se trestných činů nedopustil. Zpochybnil důkazy, zejména pachové stopy a výsledky identifikace pachatele oběťmi. Soudci mu však zapravdu nedali. "Námitky obviněného shledal Nejvyšší soud neopodstatněnými," stojí v usnesení. Soud rozhodl koncem loňského roku bez veřejného jednání, nyní usnesení zpřístupnil na internetu.

Brněnský krajský soud původně uložil Dostálovi šest let vězení a ochranné sexuologické léčení. Odvolací soud mu v roce 2011 trest za znásilnění školaček zvýšil na 7,5 roku a vyčlenil k samostatnému projednání případ znásilnění Dostálovy přítelkyně.

Podle znalců trpí pedofilií se sadistickými sklony

Podle obžaloby muž školačky ve věku od šesti do 15 let zneužil od května do srpna 2010. Obvykle na ně číhal u dveří činžovních domů. U poštovních schránek nebo ve výtahu je pak svlékal a osahával. Dívkám přitom vyhrožoval a některým dokonce přiložil pod krk nůž. Napadené většinou volaly o pomoc, v některých případech se jim podařilo utéct, jindy násilníka vyrušili sousedé a utekl sám.

V jednom případě pachatel způsobil dívce těžkou újmu na zdraví, která se projevila posttraumatickou stresovou poruchou. Ve čtyřech případech byl souzen za znásilnění, ve dvou případech za vydírání. Podle znalců Dostál trpí pedofilií se sadistickými sklony. Muž svou vinu zcela popíral.

Reklama

Výběr článků

Načítám