„Kontrola je zaměřená na dodržování opatření, které zakazuje nalévat, nebo nabízet alkohol vyrobený v letošním roce, tedy po 31. 12. 2011,“ uvedla mluvčí Krajského policejního ředitelství v Ostravě Daniela Vlčková.

První provozovnu, kterou hygienici s policisty navštívili, byla restaurace U Havránka.

První provozovnu, kterou hygienici s policisty navštívili, byla restaurace U Havránka.

FOTO: Jiří Tomaškovič, Právo

První dvě zařízení prošla hygiena s policisty poměrně rychle. U Havránka ani v hladovém okně nedaleko žádné pochybení nenašla. „Chtěli vidět uskladněný alkohol. Dále mě upozornili na to, že otevřený lahve musíme zničit a letošní buď překolkovat, nebo taky zničit,“ pověděla majitelka restaurace U Havránka v Ostravě-Zábřehu Dana Chodníčková.

Kontrola ji nezaskočila, žádný alkohol, který nesplňuje podmínky dané mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví, ze skladu po zmírnění prohibice nevytáhla. „Zůstal tam. Ani jsme nemohli nic koupit, protože v obchodech a velkoskladech nic ke koupení nebylo,“ uvedla hostinská.

Nejdelší zastavení. Hygienikům se nezdálo asi dvacet lahví. Všechny byly ale nakonec v pořádku.

Nejdelší zastavení. Hygienikům se nezdálo asi dvacet lahví. Všechny byly ale nakonec v pořádku.

FOTO: Jiří Tomaškovič, Právo

Co jí na nařízení vadí je, že má vylít otevřené lahve. „Ztráty nějaké mít budeme, zlikvidovat otevřené lahve bude něco stát. Myslím, že to nebylo moc domyšlené, protože právě ten otevřený alkohol v hospodách je přece už prověřený zákazníky,“ řekla Chodníčková.

Už ve třetí provozovně restauraci Alexandria v Ostravě-Zábřehu se kontrola zdržela více než hodinu. Hygienikům se nezdálo v pořádku přibližně dvacet lahví. Přivolali majitele, po němž chtěli vysvětlení a doklady. „Majitel ale nakonec u všech doložil jejich nezávadnost,“ prozradila policejní mluvčí Vlčková.

Ani v hladovém okně v Ostravě-Zábřehu žádný závadný alkohol nebyl

Ani v hladovém okně v Ostravě-Zábřehu žádný závadný alkohol nebyl

FOTO: Jiří Tomaškovič, Právo

Nárazové kontroly hygieniků můžou v Moravskoslezském kraji očekávat všichni provozovatelé večerek, restaurací, pivnic nebo barů. „Kontroly budou probíhat po dobu, než bude změněno mimořádné opatření, nebo do doby, než budou zkontrolovány všechny provozovny. Tam, kde najdeme nějaké závady, počítáme s tím, že se budeme vracet,“ sdělila Právu policejní mluvčí Vlčková.

Ta i popsala, jaký alkohol se prodávat smí. „Pracovníci hygieny kontrolují datum, které je na lahvi vyznačeno. Pokud je to před 31. prosincem loňského roku, pak je vše v pořádku. Pokud není z lahve patrné, kdy byl alkohol uvnitř vyroben, je v každém případě doložit potřeba takzvaný rodný list,“ vysvětila Vlčková.