Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Ministr Chládek končí aneb Zákruty české politiky - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek premiér Sobotka poměrně nečekaně odvolal ministra školství Chládka, přičemž jako důvod uvedl blíže nespecifikované problémy s podřízenými „nesplňující nároky na to, když je sociální demokrat v ministerské funkci“.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Hmm.

Raději se na situaci podívejme trochu realisticky.

Ministr Chládek nesplňoval nároky na ministra ne proto, že „křičel na Boženku, když vařila kafe“, ale protože nerozuměl rezortu školství a pouze politickými instinkty reagoval na kdejaký, zejména mediálně vděčný, podnět.

Jednalo se o gejzír nesystematických, nepromyšlených, populistických a často nebezpečných nápadů, ke kterým svolával tiskové konference a zahlcoval jimi média (bezpečnostní čipování žáků, každému žákovi zdarma tablet, jednotné přijímačky na střední školy, jednotný registr učitelů, nepromyšlená a nebezpečná změna financování regionálního školství...).

U řady témat dlouhodobých, nebo lépe řečeno dlouhodobě špatných (kariérní řád, zákon o pedagogických pracovnících, problémy vysokých škol, tragické výsledky státních maturit) se ministr snažil plynout s davem a o velkém přínosu či změnách nejde mluvit.

Koneckonců jako reálný dopad přijaté školské novely můžeme zmínit pouze zákaz prodávání cukrovinek ve školních bufetech.

Ale kvůli výše uvedenému by premiér jistě ministra neodvolal.

Tak co se reálně stalo?

Jsou dvě vysvětlení. Buď mají noviny „koaličního partnera“ na ministra něco mnohem více kompromitujícího, než dosud uveřejnily, a premiér jednal pod tlakem vyřešit vše rychle a v tichosti, bez větší ostudy. Což by byl další zajímavý signál o fungování české demokracie a jejího „nezávislého tisku“.

Nebo ministr šlápl vedle v mocenských soubojích socialistů a dostal se do nějaké slabší party. To pak bývá politika tvrdá a zabijačka rychlá.

Může jít také o lineární kombinaci obou uvedených faktorů.

Protože píšu ministerský nekrolog, sluší se uvést i pozitiva: snahu zavést matematiku jako povinný maturitní předmět (byť až od roku 2019) nutno hodnotit kladně. Minimálně verbální podpora technického vzdělání působila dovnitř rezortu také dobře. Díky přirozené agresivitě a snaze o dominanci byl ministr Chládek asi těžším oříškem pro školské lobbisty, než bude jeho nástupce.

Jednalo se o pracovitého a cílevědomého člověka, který se vyskytoval na kdejaké, i méně významné, školské akci.

Jistou vůli, poté co se rozhodl, že mu kantořina smrdí a stal se raději pravou rukou Davida Ratha při dobývání Středočeského kraje, nelze Marcelu Chládkovi upřít. Kariéra šla rychle nahoru – Senát, ministerstvo. Po ztrátě svého politického patrona bojoval Marcel Chládek ještě statečně dál a snažil se v politice ze všech sil udržet.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Ale nahoře holt fouká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám