Hlavní obsah

Milióny berušek se každý rok slétají k radiové věži. Nikdo neví proč

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá rádiová věž v buši u hory Mount Burr v Jižní Austrálii není po většinu roku prakticky ničím zajímavá. V tomto období k ní ale vždy na několik přilétá obrovské množství slunéček sedmitečných, která pokryjí věž takřka celou. Proč si k setkání vybírají právě tohle místo, není dodnes jasné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obrovské množství berušek zachytil letos fotograf Steve Chapple. O místě ví sedm let, kdy mu o neobvyklém jevu řekl jeho přítel. „Vždycky mě překvapoval jejich počet, ale letos je to prostě fenomenální,“ uvedl pro australský zpravodajský server ABC Chapple.

„Jsou tam pořád. Během dne se rojí a k večeru přistávají v štěrbinách na trubkách, všude,“ dodal Chapple. Uspokojivě vysvětlit, proč se slunéčka shlukují právě na tomto místě a v takovém počtu, je prý těžké. Odborníci mají dvě teorie.

„Jedním z důvodů je páření – v těchto velkých počtech je lehčí najít partnera,“ vysvětlil profesor Andy Austin z adelaidské univerzity. „Druhým možným důvodem je pak ochrana před predátory, zejména ptáky,“ dodal.

Zprávy o „beruščím shromáždění“ se rychle rozkřikly a každý rok přichází k věži stále více a více turistů prohlédnout si milióny slunéček na vlastní oči.

Nic ale netrvá věčně. Případné zájemce o nevšední úkaz Chapple nabádá, aby si pospíšili. „Máte čas ještě tak do příštího týdne,“ řekl fotograf. „Slunéčka totiž v tlačenici velice rychle umírají v opravdu velkých počtech,“ vysvětlil na základě svých zkušeností z minulých let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám