Hlavní obsah

Kosatka letěla v letadle v obří nádrži

Novinky, Zuzana Křesťanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tenerife

Přepravovat zvířata nebývá vždycky jednoduchá záležitost. A co teprve, když se jedná o velkou kosatku. I to ale lze. Kosatku dravou, která loni uvízla u pobřeží Nizozemska, v úterý letecky transportovali do jejího nového domova na kanárském ostrově Tenerife, uvedla agentura Reuters. Kytovec cestoval v obří nádrži.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kosatka letěla letadlem z Nizozemska na TenerifeVideo: Reuters

 
Článek

V červnu loňského roku se kosatka, která dostala jméno Morgan, ztratila svému stádu a dostala se k nizozemskému pobřeží. Záchranáři ji přepravili do mořského parku Dolfinarium, kde se rychle zotavila a stala se populární atrakcí.

Proti tomu však začali protestovat ochránci zvířat a chtěli, aby se vrátila do moře. Podle nich měla díky zvukovým signálům velkou šanci shledat se se svou rodinou. Aktivisté se dokonce soudili s nizozemskou vládou, ta však tvrdila, že Morgan ve volné přírodě nepřežije.

Soud nakonec rozhodl, že čtyřletá samice bude transportována do zoologické zahrady Loro Parque na kanárském ostrově Tenerife. Návrat do přirozenémho prostředí by prý totiž nepřežila.

Morgan, který váží 1100 kilogramů, se tak vydal na cestu. Letěl letadlem ve speciální nádrži s vodou. Po příjezdu do zoo strávil 12 hodin ve vlastní nádrži, než se seznámil s ostatními kosatkami.

Kosatka dravá (Orcinus orca) je největším zástupcem čeledi delfínovitých. Nepřesně bývá nazývána "velryba zabiják". Omyl souvisí se vžitým anglickým označením "killer whale". Mezi velryby ale nepatří a vůči lidem není agresivní.

Reklama

Výběr článků

Načítám