Hlavní obsah

V americké stoce žije neznámá forma života, slizká a pulzující

Novinky, Jakub Kynčl
Raleigh

Něco hrůzného žije ve stokách pod městem Raleigh, tvrdí v posledních dnech americká média v Severní Karolíně. Podivnou slizkou pulzující hmotu objevila jedna z dálkových kamer, která bývá do stok pravidelně vysílána. Masité kusy hmoty pulzují jakoby dýchaly a reagují na okolní podněty.

Článek

Odpověď na to, co se to v americké stoce skrývá, se pokusili poskytnout na blogu Deep Sea News spisovatel a akademik Craig McClain a biolog Timothy S. Wood.

McClain je přesvědčen, že zřejmě půjde o nějaké shluky bezobratlých živočichů, jakých, to ale přesně netušil. Timothy S. Wood, který se zabývá studiem mechovek, pak upřesnil, že jde o shluky kroužkovců, pravděpodobně o tzv. nitěnkovité (Tubificidae), což je čeleď máloštětinatců. Ti jsou běžnou součástí sladkých i slaných vod a jsou známí i pod názvem červi stok. Žijí blízko znečištěných vod a živí se bakteriemi.

"Dostali se i do odpadních trubek a vzhledem k tomu, že jim tam chybí půda, zaklesli se jeden do druhého a tvoří toto podivné uskupení," domnívá se Wood a dodal: "Kontrakce, které jsou na videu jasně patrné, jsou prý výsledkem jediné kontrakce jednoho červa, na kterou poté reagují zcela bezprostředně všichni další, kteří jsou v tomto obrovském spojení. Takže to pak vypadá jako jeden velký sval, který se stahuje a zase roztahuje."

Jsou ale mnozí, kteří s jeho názorem nesouhlasí a tvrdí, že jde o samostatně žijící formy života. Někteří se pak tvrdí, že mohou být i mimozemského původu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám