Hlavní obsah

Poplatky za roaming mají v EU definitivně zmizet

Novinky, tov

Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku Evropského parlamentu v úterý schválil návrh nařízení o jednotném evropském trhu elektronických komunikací. Normu ještě musí potvrdit plénum parlamentu. Roamingové poplatky by pak skončily k 15. prosinci 2015.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zrušení roamingových poplatků znamená, že za volání, posílání SMS zpráv a připojování k internetu ze zahraničí nebudou moci operátoři klientům účtovat víc než doma.

Návrh prošel v prvním čtení v Evropském parlamentu již na jaře, ale s evropskými volbami ztratil váhu a platnost, protože ho nestihla potvrdit Rada. Nový europarlament proto musel rozjet nový legislativní proces s cílem skončit s roamingem před Vánoci příštího roku.

„Skončí stav, kdy většina Evropanů při cestování do zahraničí kvůli vysokým poplatkům netelefonuje, či nevyužívá sociální sítě, neposílá e-maily a nepoužívá internet. A každý čtvrtý Evropan raději vypíná svůj telefon zcela,“ řekl europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09 a Starostové), člen výboru pro průmysl, výzkum a energetiku.

Trh selhává

Podle něj jsou tyto služby poskytované obvykle oligopolem jedním z nemnoha příkladů, kdy tržní nástroje selhaly, a poskytovatelé služby si tak mohou účtovat ekonomicky nezdůvodněné ceny.

„Omezení přístupu k datům nemá negativní vliv jen na spotřebitele, ale i na podnikání na evropském trhu,“ dodal Niedermayer.

Operátoři tvrdí, že kvůli přísné regulaci nebudou mít dost peněz na investice do nových rychlých sítí. Také se obávali, aby lidé díky roamingu netelefonovali za ceny nižší, než jsou běžné v domovské zemi. Proti tomu se operátoři budou moci bránit uplatněním „doložky o přiměřeném využívání roamingu“. Zjednodušeně to znamená, že roaming bude v balíčku omezen jen na určitý počet minut volání, SMS a objemu dat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám