Hlavní obsah

Více než čtvrtině Čechů se loni zvýšily úspory, jsme třetí v Evropě

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

O tom, že Češi patří mezi nejspořivější národy v Evropě, není třeba pochybovat. Naprostá většina z nás spoří a čtvrtina lidí dokonce pravidelně. V růstu úspor nám dokonce patří třetí místo. Více své finanční rezervy zvýšili jen lidé ve Velké Británii a Lucembursku.

Foto: Profimedia.cz

Naprostá většina Čechů si ukládá peníze stranou.

Článek

Podle mezinárodního průzkumu ING Bank, který proběhl ve 13 evropských zemích, narostly úspory 27 procentům Čechů, zatímco mezi Evropany se jejich zvýšením může pochlubit jen každý pátý člověk.

„V meziročním srovnání sice došlo k mírnému poklesu počtu těch, kterým se podařilo úspory navýšit, ale v porovnání s ostatními evropskými státy si vedeme velmi dobře. Domníváme se, že je to způsobeno nejistotou spojenou s dalším ekonomickým vývojem a z toho vyplývající snaha nás, Čechů, zajistit se do budoucna,” komentoval výsledky průzkumu Libor Vaníček z ING Bank.

Stranou si nějaké peníze odkládají téměř čtyři pětiny Čechů, přičemž čtvrtina lidí tak činí pravidelně. [celá zpráva]

Do úspor nejčastěji sahají Italové a Španělé

Téměř dvěma pětinám Evropanů (38 procent) se finanční rezervy ztenčily, a pokud jde o Čechy, pokles svých úspor uvedlo necelých 36 procent z nich. Na druhou stranu další třetina Čechů zmínila, že výše jejich úspor se v loňském roce nezměnila.

Británie a Lucembursko jsou jediné dvě země, kde počet lidí, jejichž úspory rostly, převyšuje množství těch, kteří zaznamenali jejich pokles.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak se za poslední rok změnily vaše úspory?

Naopak nejhůře jsou na tom z tohoto pohledu v Itálii, kde zvýšení úspor deklaroval méně než jeden z deseti obyvatel, zatímco jejich snížení téměř každý šestý. Obdobně jsou na tom také obyvatelé Rumunska nebo Španělska.

S úsporami Češi spokojeni nejsou

Jak Česká národní banka, tak Česká bankovní asociace ve svých statistikách a zprávách uvádějí, že se vklady klientů v meziročním srovnání zvyšují. Ke konci loňského roku představovaly 1,812 biliónu korun, přičemž více než tři pětiny úspor (1097 miliard) jsou uloženy na netermínovaných vkladech (běžné účty, spořicí účty a další netermínované vklady). Na termínovaných vkladech se Čechům ke konci roku zhodnocovalo zhruba 715 miliard korun.

V průměru tak má česká domácnost uloženo kolem 400 tisíc korun. Přesto je podle průzkumu ING pouhá pětina Čechů s výší svých úspor spokojena. Mezi Evropany patříme mezi ty méně spokojené. Nejméně finančně spokojeni jsou Poláci, Italové či Rumuni a naopak mezi nejvíce spokojené národy patří Lucemburčané, Nizozemci či Rakušané. [celá zpráva]

Anketa

Jak se za poslední rok změnily vaše úspory?
Vzrostly
31,1 %
Zůstaly stejné
10,1 %
Klesly
58,8 %
Celkem hlasovalo 5414 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám