Hlavní obsah

Finanční poradna: Peníze zhodnotíte spořením a investováním

Novinky, bab

Jedna ze základních rad finančních odborníků zní: Vytvářejte finanční rezervy. A tak každý měsíc odkládáte bokem část výplaty pro případ nenadálé události. Volné peníze však není třeba schovávat do prasátka, při vhodně zvoleném spořicím účtu nebo investiční strategii své peníze nejen bezpečně uložíte, ale také výhodně zhodnotíte.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Aby se peníze zhodnotily podle vašich představ, je třeba si stanovit, jakou míru rizika jste ochotni podstoupit a co s uspořenými financemi zamýšlíte. Hlavní rozdíl mezi spořením a investováním tvoří míra rizika ztráty hodnoty či objemu vložených prostředků.

Pro menší pravidelné vklady si zřiďte spořicí účet

O spoření mluvíme ve chvíli, kdy si domácnost odkládá část peněz pro pozdější využití. V moderní domácnosti se již nešetří do hrníčku, peníze se ukládají na bankovní spořicí účet. Výhodný spořicí účet poznáte podle rozumného úročení a rychlé dostupnosti k uloženým penězům.

Na rozdíl od běžného nebo osobního účtu je spořicí účet úročen vyšší úrokovou sazbou. Úroky ze spořicích účtů jsou zdaněny srážkovou daní ve výši 15 procent. . Máte-li obavu z krachu banky, můžete zůstat klidní, vklady u bankovních institucí jsou  proti úpadku banky pojištěné až do výše 100 tisíc eur. Riziko ztráty úspor je tak velmi malé.

Vlivu inflace však ani sebelepší pojištění nepomůže. Inflace znehodnocuje korunu a tedy i reálnou hodnotu vámi nastřádaných peněz.

Termínovaný vklad pro vyšší zúročení

Pokud nepředpokládáte, že byste v blízké době potřebovali čerpat odložené peníze, a naopak uvítáte vyšší míru zúročení, uložte peníze na termínovaný vklad. Je to bankovní vklad na dobu určitou s předem stanovenou úrokovou sazbou. Ocení jej zejména klienti, kteří chtějí mít o svých penězích přehled a zároveň nechtějí vklad vystavovat zbytečnému riziku.

Finanční obnos je na předem danou dobu „uzamknut“, nelze s ním disponovat. Zřizuje se výhradně s cílem zhodnocení peněz a vyplatí se u vyšších vkladů. Můžete si vybrat mezi termínovaným vkladem v délce trvání několika měsíců i několika let (zpravidla maximálně 5 let). Úrokové výnosy z termínovaných vkladů podléhají inflaci a zdanění.

Investování vyžaduje znalosti

Chcete-li, aby měly vaše vklady nejvyšší možné zhodnocení, pusťte se do investování. Vyšší zhodnocení je vyváženo vyšším rizikem, nejprve si proto stanovte, co od investice očekáváte. Zda chcete na něco ušetřit, nebo prostě jen uložit peníze tak dobře, abyste si po čase vyzvedli vyšší obnos. Uložené peníze vám porostou v čase, nevyplatí se proto plánovat investice jako krátkodobou záležitost.

Investovat můžete přímo (individuálně), nebo kolektivně. Mezi individuální investování spadá obchodování s cennými papíry, nákup dluhopisů, akcií a realit. Podstata kolektivního investování naopak spočívá ve shromažďování peněz od jednotlivých investorů. Ti jsou automaticky zařazeni pod správu příslušného investičního či podílového fondu a o jejich investování se stará odborník – správce fondu.

Jako investor obdržíte podle výše investované částky odpovídající počet podílových listů nebo akcií fondů, jež představují podíl na majetku ve fondu. Při výběru fondu nezanedbejte vědomostní přípravu. Nikdo neví, zda trhy porostou, nebo je čeká propad. Vývoj se ale dá odhadnout, záleží na vaší znalosti finančního trhu. Mnohé informace získáte prostřednictvím internetu, jednotlivé fondy si také můžete nechat představit a doporučit svým investičním poradcem.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Do jakých fondů je výhodné investovat, když nejsem podnikatel, ale jen běžný zaměstnanec?
Při výběru fondů se rozhodujte podle zaměření fondu, výše rizika a odhadu výnosu. Pro vás jako klienta, který potřebuje nejen zachovat potenciál výnosu, ale i minimalizovat riziko a ochránit počáteční částku před poklesem hodnoty, bych doporučoval tzv. zajištěné fondy. Vybrat si dále můžete i z fondů peněžního trhu, strukturovaných fondů, dluhopisových fondů, akciových fondů nebo smíšených fondů. Své představy o formě investice řešte s investičním poradcem, který vám doporučí fond na míru vašich finančních možností.
Přijala jsem dědictví 120 tisíc korun. Kam mám peníze uložit, abych o ně nepřišla?
Záleží na vašich preferencích. Pokud chcete mít peníze kdykoliv po ruce, zvolte některý ze spořicích účtů. Díky státní podpoře je stále výhodné i stavební spoření. Pokud chcete hodnotu vložených peněz navýšit a víte, že úspory budete potřebovat až za nějakou dobu, využijte termínovaných vkladů či zvolte vhodný investiční, nebo podílový fond.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám