Hlavní obsah

Ropa je nejdražší za čtyři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur/New York

Ceny ropy v pondělí stouply na nové nejvyšší hodnoty od listopadu 2014. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) překonala hranici 70 dolarů za barel a ropa Brent hranici 76 dolarů za barel. K růstu ceny přispívá napětí kolem Íránu a krize ve Venezuele, napsala agentura Reuters.

Foto: Reuters Staff, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kolem 21:00 SELČ cena severomořské ropy Brent vzrostla o 0,7 procenta na 75,40 dolaru za barel, když během dne vystoupila až na 76,25 USD. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 0,3 procenta na 69,91 USD za barel. Během dne se obchodovala až za 70,8 USD.

Investoři se obávají, že dodávky ropy na trh by mohlo snížit znovuzavedení amerických sankcí vůči Íránu. Americký prezident Donald Trump v pondělí informoval, že své rozhodnutí ohledně mezinárodní jaderné dohody s Íránem oznámí v úterý ve 20:00 SELČ.

Analytici navíc varují před dalším poklesem těžby ropy ve Venezuele, která se již delší dobu potýká s hospodářskou krizí. Americká ropná firma ConocoPhillips podle zdrojů požádala soud o získání kontroly nad majetkem venezuelské státní firmy PDVSA v karibské oblasti. To by dále mohlo snížit těžbu a vývoz venezuelské firmy. PDVSA má podle arbitrážního soudu zaplatit americké firmě ConocoPhillips dvě miliardy USD kvůli zabavení jejího venezuelského majetku.

Reklama

Výběr článků

Načítám