Hlavní obsah

Pojišťovny budou muset převést k ČNB bankovní účty s penězi ze zdravotního pojištění

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zdravotní pojišťovny by měly převést do České národní banky (ČNB) bankovní účty s penězi ze zdravotního pojištění. S penězi tak bude moci v některých případech hospodařit stát. Účty s penězi z komerčních pojištění, například cestovního, mohou vést u běžných bank. V úterý o tom rozhodla dolní komora parlamentu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

Vláda si od novely slibuje zlepšení hospodaření státu a zmírnění růstu státního dluhu. Proti se ale vyslovili opoziční poslanci. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vidí problém v tom, že pojištěnci budou dávat někomu peníze a nebudou vědět, co se s nimi stane.

„Peníze zdravotních pojišťoven jsou peníze pojištěnců určené na zdravotní péči. Došlo ke změně, kdy za určitých podmínek tyto peníze bude moct ministr financí používat na profinancování nákladů na dluhovou službu,“ uvedl Kalousek.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) argumentoval tím, že když mají pojišťovny účty u komerčních bank, tak s nimi také nakládají podle svého.

„Prostředky zdravotních pojišťoven nadále zůstanou ve vlastnictví zdravotních pojišťoven a nehrozí, že by je nebylo možné použít na péči,“ ujistil Babiš.

Poroste vliv Babiše, varoval Bendl

Poslanec ODS Petr Bendl varoval, že kvůli novele poroste moc ministra Babiše. „Rozumím ministrovi financí v tom, že chce koncentrovat moc a mít vliv i na oblast zdravotnictví. Že nestačí mít vliv na některé jiné oblasti v sektoru v ČR, ale že chce i ovlivňovat to, co se děje v oblasti poskytování zdravotní péče,“ prohlásil na plénu Bendl.

„Celá snaha je o tom, v podstatě budete rozhodovat, zdali chcete, aby ministr financí vlastně svým způsobem neumožňoval nebo více ovlivňoval hospodaření jednotlivých zdravotních pojišťoven, a zároveň je tudíž více ovládal,“ dodal poslanec.

Novela nyní poputuje do Senátu, poté ji musí podepsat prezident.

Výběr článků

Načítám