Hlavní obsah

USA povolily konzumaci geneticky upraveného lososa

– Washington

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ve čtvrtek schválil prodej geneticky modifikovaných lososů určených k běžné spotřebě. V USA jde o vůbec prvního povoleného geneticky upraveného živočicha určeného k tomu, aby jej konzumovali lidé, informovala agentura AP. Produkce geneticky upravených rostlin už je v USA povolena delší dobu.

Foto: Profimedia.cz

Uměle přidaný růstový hormon umožňuje modifikovaným rybám nabývat na váze dvojnásobnou rychlostí.

Článek

Administrativa prezidenta Baracka Obamy dosud odmítala prodej geneticky upraveného lososa povolit. Úřad FDA nicméně uvedl, že je jako potravina nezávadný.

Vědcům se podařilo genetickými zásahy vytvořit ryby, které nejsou náchylné k nemocem a které rychleji vyrůstají. Čím dál více spotřebitelů se ale takto upravených potravin obává a odpůrci genetických modifikací vyzvali některé maloobchodní řetězce, aby je neprodávaly. Některé slíbily, že geneticky upraveného lososa nabízet nebudou.

Nově povoleného lososa přivedla na svět společnost Aqua Bounty Technologies ze státu Massachusetts.

Přibírají dvojnásobně

Uměle přidaný růstový hormon z pacifického druhu lososa čavyča do genetické výbavy lososa obecného (atlantského) umožňuje modifikovaným rybám nabývat na váze dvojnásobnou rychlostí ve srovnání s běžnými lososy.

Producenti uvádějí, že losos dorůstá plné délky během 250 dnů, zatímco běžně tento druh dospívá za 400 dnů.

Zatím neexistuje důkaz, že by jeho maso bylo rizikem pro zdraví, ale pro některé lidi je to etický problém. Úřad FDA už v roce 2010 prohlásil, že geneticky modifikovaný losos je pravděpodobně nezávadný. O dva roky později navíc dospěl k závěru, že pravděpodobně neškodí ani životnímu prostředí.

"Žonglování" s geny může podle kritiků vést k průmyslové produkci deformovaných zvířat a k tomu, že genetické mutace proniknou do volné přírody. Nejasné jsou také následky dlouhodobé konzumace takto upraveného masa lidmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám