Hlavní obsah

Orbán prohrál s Evropskou unií boj o pálenku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Několik dnů po triumfu Viktora Orbána v parlamentních volbách, prohrál maďarský premiér jiný a také klíčový boj. Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že osvobozením domácí pálenky od spotřební daně porušilo Maďarsko evropské právo.

Foto: Laszlo Beliczay, ČTK/AP

Viktor Orbán po volebním vítězství

Článek

Pro Orbána je to opravdu nepříjemná zpráva, protože po nástupu k moci před čtyřmi lety vyhlásil tzv. „pálenkovou revoluci“ a celou záležitost označil téměř za věc národní hrdosti. Vždyť dobrá pálenka je symbolem Maďarska.

„Provokace bruselských byrokratů”

„Rozsudek evropského soudního dvora je novou pobuřující provokací bruselských byrokratů,“ uvedl na mimořádné tiskové konferenci Orbánův ministr pro rozvoj venkova Sándor Fazekas.

Ministr označil rozsudek za „útok na maďarskou pálenku“, která je „ve světovém měřítku jedinečným pokladem“ a považuje to za pokus ovlivnit nadcházející kampaň i výsledky voleb do Evropského parlamentu. „Není to první případ, kdy chce Unie zasahovat do toho, jaké stromy mají v Maďarsku růst nebo na jaký národní nápoj máme být hrdi. Odmítáme, aby si EU vytvářela taková práva, která nemají své opodstatnění,“ dodal Fazekas.

Maďarská pálenka se v zemi označuje za „hungarikum“, t.j. národní specialitu charakteristickou jen pro Maďarsko. „Vláda najde právní řešení, aby ubránila cennou tradici a aby maďarskou pálenku bylo možné nadále svobodně pálit,“ zdůraznil Fazekas.

Zákaz od dvacátých let

Domácí výroba ovocných destilátů byla v Maďarsku zakázaná od dvacátých let minulého století. Orbán v červnu 2010 oznámil legalizaci domácích pálenic a nulovou sazbu spotřební daně na výrobu pálenky. Bylo to součástí boje maďarského premiéra proti bruselské byrokracii.

Každá domácnost má právo vypálit 50 litrů 86 procentního destilátu, tedy sto litrů 43stupňové pálenky osvobozené od spotřební daně. Ovoce však musí být vlastní produkce a pálenka určena jen k vlastní spotřebě. V praxi se to však nekontroluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám