Hlavní obsah

Tuzemské banky do září vydělaly 50,6 miliardy, méně než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemským bankám a spořitelnám klesl od ledna do září souhrnný čistý zisk v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 1,6 miliardy na 50,6 miliardy korun. Vyplývá to z dat zveřejněných Českou národní bankou (ČNB).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zisk za prvních devět měsíců klesl většině velkých tuzemských bank. České spořitelně se snížil o 2,5 procenta na 11,5 miliardy korun, ČSOB o sedm procent na 10,8 miliardy korun, Raiffeisenbank o 28 procent na 1,5 miliardy korun. O 12,5 procenta se snížil čistý zisk Komerční bance, a to na 9,6 miliardy korun. Pouze UniCredit Bank stoupl o devět procent na 2,5 miliardy korun.

Na trhu v tomto období působilo 45 bank, poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen.

Zisk z finanční a provozní činnosti koncem září všem bankám souhrnně klesl meziročně o 300 miliónů na 126,9 miliardy korun. Úrokové výnosy klesly o 54,6 miliardy na 115,8 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí se meziročně snížily o necelých 40 miliónů na 36,2 miliardy korun.

Bilanční suma sektoru ke konci září činila 4,76 biliónu korun, což je meziroční nárůst o 124 miliard korun.

Reklama

Související články

Komerční bance klesl zisk na 9,6 miliardy

Komerční bance se od ledna do září snížil konsolidovaný čistý zisk oproti stejnému období loňského roku o 12,5 procenta na 9,6 miliardy korun. Po očištění...

Výběr článků

Načítám