Hlavní obsah

Komerční bance klesl zisk na 9,6 miliardy

Praha
Aktualizováno

Komerční bance se od ledna do září snížil konsolidovaný čistý zisk oproti stejnému období loňského roku o 12,5 procenta na 9,6 miliardy korun. Po očištění o jednorázové položky činil meziroční pokles 7,7 procenta.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Aktiva Komerční banky, která patří k velkým tuzemským bankám, stoupla od začátku roku o 2,2 procenta na 804 miliard korun.

Banka vykázala ke konci třetího čtvrtletí meziroční nárůst objemu úvěrů poskytnutých klientům o 2,9 procenta na 475,7 miliardy korun. Objem vkladů klientů stoupl o 4,8 procenta na 592 miliard korun.

„Vstup české ekonomiky do fáze růstu se dosud neprojevil výrazným zrychlením růstu objemu úvěrů. Na druhou stranu indikátory důvěry domácností a podniků se zlepšují a my jsme dosáhli vynikajících výsledků u některých úvěrových produktů, jako třeba u hypoték a financování vývozu,“ uvedl generální ředitel banky Albert Le Dirac’h.

Podle šéfa Komerční banky nicméně existují náznaky, že podniky připravují nové investice a chuť spotřebitelů si půjčit roste.

Francouzské matce zisk vzrostl

Čisté úrokové výnosy klesly o 3,9 procenta na 15,9 miliardy korun navzdory rostoucímu objemu úvěrů a vkladů.

Ke konci září měla samotná banka 1,58 miliónu klientů, meziročně o 1,5 procenta méně. Celkový počet poboček v tuzemsku činil 398 a počet bankomatů 715. Akcie banky se obchodují na pražské burze. Hlavním majitelem KB je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta.

Zisk Société Générale vzrostl ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání více než pětinásobně, zůstal ale pod očekáváním. Čistý zisk dosáhl 534 miliónů eur (zhruba 13,8 miliardy korun). Analytici podle agentury Reuters ale čekali výsledek kolem 675 miliónů eur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám