Hlavní obsah

České spořitelně i její matce Erste klesl čistý zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší tuzemské bance co do počtu klientů České spořitelně klesl za první tři kvartály meziroční konsolidovaný čistý zisk o 2,6 procenta na 11,48 miliardy korun. Neauditované výsledky podle mezinárodních účetních standardů zveřejnila ve středu sama banka.

Článek

Provozní zisk banky se meziročně snížil o 6,8 procenta na 18,16 miliardy Kč. Za poklesem stojí pomalu rostoucí poptávky po spotřebitelských úvěrech a prostředí extrémně nízkých úrokových sazeb.

Rakouské Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, ve 3. čtvrtletí klesl meziročně čistý zisk na 430,3 miliónu eur (zhruba 10,8 miliardy Kč) z 597,3 miliónu eur (asi 14 miliard Kč). Loňský výsledek vylepšily jednorázové vlivy. Erste Group Bank to uvedla v tiskové zprávě.

Důvody propadu

Česká spořitelna uvedla, že výsledky jsou ovlivněny zejména poklesem čistého úrokového výnosu, snížením výnosů z finančních aktiv, zvýšením zisků z obchodních operací a pozitivním dopadem vyplývajícím z pokračujícího poklesu provozních nákladů.

„Česká ekonomika se konečně dostává z rok a půl trvající recese a začíná se zlepšovat i důvěra domácností v další vývoj. Nás také těší jejich zvyšující se zájem o hypoteční a spotřebitelské úvěry a rostoucí poptávka firemních klientů po financování jejich projektů,” uvedl generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny Pavel Kysilka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám