Hlavní obsah

Loňský účet za krizi: Česká ekonomika spadla o 4,1 procenta

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Loňský rok byl pro tuzemské hospodářství jeden z nejhorších za posledních několik let. Hrubý domácí produkt podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se loni propadl meziročně o 4,1 procenta. Začíná se ale blýskat na lepší časy, ve 4. čtvrtletí totiž ekonomika poklesla meziročně jen o 3,1 procenta. To je lepší výsledek, než jaký úřad uvedl před časem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Statistiku ČSÚ zveřejnil neplánovaně ve 14. hodin kvůli tomu, že musel některé údaje přepočítat. Data totiž bývají vždy zveřejňována v devět hodin ráno.

Nicméně úřad spočetl, že v závěru roku si ekonomika mírně polepšila. Například proti třetímu čtvrtletí statistici v předběžné zprávě počítali s poklesem, nyní se ukázalo, že ekonomika rostla, a to o 0,7 procenta.

"Konečné údaje jsou pravým opakem předběžného výsledku a jsou blízko původního tržního očekávání. Údaje potvrzují, že česká ekonomika pokračovala ve čtvrtém čtvrtletí v oživení," komentoval čerstvá data analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Vývoj HDP ve čtvrtletích 2009 proti předešlému roku (v %):
1. čtvrtletí- 4,0
2. čtvrtletí- 4,9
3. čtvrtletí- 4,5
4. čtvrtletí- 3,1

Letos by měla česká ekonomika oživit. Alespoň to předpokládá ministerstvo financí i Mezinárodní měnový fond. Obě instituce před několika dny vylepšily své prognózy ohledně vývoje HDP pro letošní rok. Ministerstvo financí počítá s růstem o 1,3 procenta, měnový fond očekává růst ještě o dvě desetiny procentního bodu vyšší.

Analytici však upozorňují, že letošní růst hospodářství nebude stabilní. „Vývoj v ekonomice by měl zaznamenat scénář asymetrického 'W', tedy po recesi na přelomu let 2008 a 2009 ekonomika ve třetím čtvrtletí 09 ožila. V první polovině toho letošního by ovšem měla stagnovat. Důvodem je zejména očekávaný vývoj v eurozóně, ukončení šrotovného v zahraničí a také domácí fiskální restrikce s největším vlivem na spotřebu domácností,“ komentoval již před časem Jiří Škop, analytik Komerční banky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám