Hlavní obsah

Česká ekonomika má problém, místo očekávaného růstu opět klesla

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České hospodářství zatím nelepší svoji bilanci. Podle pátečních předběžných údajů ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku HDP klesl meziročně o 4,2 procenta. Ve srovnání se třetím čtvrtletím se ale očekával mírný růst, místo toho však ekonomika opět klesla, a to o 0,6 procenta. Což je velkým zklamáním pro analytiky.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

„Předběžný výsledek HDP za čtvrté čtvrtletí zklamal. Náš odhad i průměrný odhad trhu počítal s tím, že mezikvartální výsledek bude opět v plusu. Můžeme pouze spekulovat, zda za horším výsledkem byl vývoj zásob či něco jiného. Předběžný výsledek je ale třeba brát s určitou rezervou, pravděpodobnost revize dat u HDP je značná,“ komentoval analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Statistici v předběžném údaji příliš informací neposkytují, není proto jasné, a neví to ani analytici, co za propadem HDP stálo.

Již ve třetím čtvrtletí loňského roku tuzemské hospodářství proti předešlému kvartálu vzrostlo o 0,8 procenta, i proto se na konci roku očekával růst.

Letos by měla česká ekonomika oživit. Alespoň to předpokládá ministerstvo financí i Mezinárodní měnový fond. Obě instituce před několika dny vylepšily své prognózy ohledně vývoje HDP pro letošní rok. Ministerstvo financí počítá s růstem o 1,3 procenta, měnový fond očekává růst ještě o dvě desetiny procentního bodu vyšší.

Analytici však upozorňují, že letošní růst hospodářství nebude stabilní. „Vývoj v ekonomice by měl zaznamenat scénář asymetrického 'W', tedy po recesi na přelomu let 2008 a 2009 ekonomika ve třetím čtvrtletí 09 ožila. V první polovině toho letošního by ovšem měla stagnovat. Důvodem je zejména očekávaný vývoj v eurozóně, ukončení šrotovného v zahraničí a také domácí fiskální restrikce s největším vlivem na spotřebu domácností,“ komentoval Jiří Škop, analytik Komerční banky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám