Hlavní obsah

Zlevňování potravin nebere konce, inflace je nejnižší od září 2003

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Potraviny a nealkoholické nápoje pokračují ve zlevňování. Podle Českého statistického úřadu byla srpnová inflace oproti loňsku na úrovni 0,2 procenta. To je nejníže od září 2003. Vyplývá to ze středečních údajů. Ceny rostly pomaleji, než předpokládali analytici.

Foto: S archiv, Právo

Článek

"V současnosti se dle našeho názoru inflace pohybuje blízko svého dna a až do listopadu by se měla nacházet na těchto velmi nízkých úrovních. Nelze tak vyloučit její možný pokles až na nulu," komentoval analytik Komerční banky Jiří Škop.

Ve srovnání s červencem zlevnilo v srpnu například pečivo (o 3,3 procenta), mléko (o 1,7 procenta) či jogurty (o 1,5 procenta). Výraznějšího poklesu cen se dočkalo ovoce (zlevnění o 7,9 procenta), zelenina a brambory o 6,5 procenta. 

Na druhou stranu náklady na bydlení oproti loňsku výrazně vzrostly. Podle statistiků elektřina podražila o 11,6 procenta, teplo a teplá voda o 7,4 procenta, vodné o 9,2 procenta. Co se týče nájemného, tak v regulovaných nájmech ceny vzrostly o 27,9 procenta, tržní nájemné podražilo o 4,3 procenta.

Podle odborníků by levno v Česku mělo být i v příštím roce. „V roce 2008 činila průměrná míra inflace 6,3 procenta. Pro rok 2009 odhadujeme míru inflace na úrovni jednoho procenta a pro rok 2010 1,1  procenta,“ upozornil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Reklama

Výběr článků

Načítám