Hlavní obsah

VIDEO: Vaše spory nás nezajímají, chceme plyn, vmetl Fico Tymošenkové

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA
Aktualizováno

Slovenský premiér Robert Fico na středečních jednáních v Kyjevě důrazně upozornil svou ukrajinskou partnerku Julii Tymošenkovou, že Ukrajina ztrácí v důsledku plynové krize důvěryhodnost. Tymošenková přišla na jednání o hodinu později. Fico Ukrajinu přímo nařkl, že je odpovědná za energetickou krizi v některých zemích Evropské unie.

Článek

Atmosféra jednání byla nervózní, Fico byl velmi rozladěn. Mimo jiné také proto, že jednání začala s hodinovým zpožděním, přestože slovenská delegace byla v Kyjevě v domluvenou hodinu.

"Nás vaše vztahy s ruskou federací nezajímají, nás zajímá transport plynu na Slovensko,“ řekl Tymošenkové důrazně Fico.

Na nabídku Tymošenkové, aby slovenští experti monitorovali transport plynu reagoval Fico prohlášením, že Slovensko nepotřebuje vysílání expertů, ale plyn.

Zemi plyn nabídl přímo i Gazprom. Ukrajina by s tím ale musela souhlasit. Země by dostala plyn určený Ukrajině a Ukrajina by si ponechala dodávky od Ruska. O podobný krok žádal i Fico.

Tymošenková: My plyn nemáme, řekněte Rusům

"Ukrajina nemá dostatek plynu," řekla Ficovi Tymošenková. "Podepsali jste kontrakt s Ruskem a pokud oni plyn poskytnou, pak i my zajistíme dodávky," dodala premiérka.

Fico odmítl zatahování Slovenska do sporu mezi Ukrajinou a Ruskem, který je podle něho hlavní příčinou zastavení tranzitu plynu. Slovenský premiér požádal o urychlené jednání premiérů Ukrajiny a Ruska. "Tento spor nemá okamžité řešení. Slovensko tento bilaterální spor nezajímá. Slovenská republika má právní nárok na plyn z Ruska, má nárok na tranzit plynu přes území Ukrajiny, protože platí za plyn světové ceny," uvedl Fico.

Tymošenková na to nereagovala, pouze konstatovala, že mezi Ukrajinou a Ruskem je permanentní dialog. Odmítla odpovědnost za vzniklou situaci a prohlásila, že Ukrajina je ve sporu stejným rukojmím jako Evropská unie a že její země může pouze zabezpečit tranzit plynu, který však Rusko údajně nedodává.

Její slova podpořil také ukrajinský prezident Viktor Juščenko, který na setkání se svým polským protějškem Lechem Kaczyńským ve Wisle řekl, Ukrajina své dluhy za plyn splatila a nelegálně neodebrala ani metr krychlový suroviny.

Tuto možnost projednají ministři hospodářství obou zemí.

Ruským premiér Vladimir Putin při jednání s Ficem otevřeně přiznal, že mezi jeho zemí a Ukrajinou je bilaterální spor, kterého rukojmími se staly některé země Evropské unie. "My máme zájem dodávat plyn na Slovensko a do Evropy," uvedl Putin.

Slovensko ve středu také získalo další dodávky plynu od zahraničních akcionářů plynárenského podniku. Země nyní vydrží se zásobami 18 dní. Dosud měla zásoby na 12 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám