Hlavní obsah

ANO s ČSSD ladily program pro Prahu. Inspirujeme se, řekla Kleslová

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyjednavači pražských organizací ANO a ČSSD se v pondělí sešli k jednání o programu pro společnou koalici v městském zastupitelstvu. Podle šéfky pražské organizace ANO Radmily Kleslové nenarazili na rozpory, jen formulační nejasnosti ohledně dopravy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfka pražské organizace ANO Radmila Kleslová

Článek

„Nebyl to rozpor, jenom jsme měli odlišné formulace a jenom jsme nechápali, co znamenají,“ uvedla šéfka pražského ANO s tím, že se obě strany navzájem inspirují. „Nevidím v tom nic, co by bylo zásadní,“ řekla vyjednavačka. O podobě programu ANO přitom byly vážné pochybnosti.

Jednání se podle Kleslové stále ubírají směrem ke koalici ANO s ČSSD a Trojkoalicí, která by kopírovala vládní konstelaci. „Říkali jsme si, jestli vůbec máme zájem do toho spolu jít, a to jsme si řekli, že máme. Nyní se budeme bavit o programových průsečících,“ řekla Kleslová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fakt, že takové uskupení by mělo v pražském zastupitelstvu nejtěsnější většinu jediného hlasu, 33 z 65, se podle Kleslové neřešil. „To všechno je věcí jednání,“ uvedla.

Piráti odmítají ČSSD a ODS

ANO zatím nemá v harmonogramu schůzku s Piráty, kteří odmítají koalici s účastí ČSSD či ODS. „Je to na soc. dem., aby to s nimi komunikovala,“ dodala Kleslová.

Vyjednavač a šéf klubu ČSSD Karel Březina na dotaz Práva odmítl, že by se už jednalo o personáliích. „Jsme teprve na začátku,“ reagoval Březina.

Návrhy programových průniků pro jednání s ANO má Trojkoalice. Její volební lídr Petr Štěpánek se stal předsedou zastupitelského klubu a hodlá o „překryvu programu“ jednat v úterý. Piráti se s Trojkoalicí sešli už v pondělí.

Personální věci má Trojkoalice přitom jasné, dané písemnou smlouvou. V ní se zástupci SZ, KDU-ČSL a STaN dohodli, jak postupovat při obsazování postů v radě města. Šéf pražské KDU-ČSL Jan Wolf Právu řekl, že je ale třeba počkat na nabídky.

„Ale máme to v podstatě domluveno tak, že první na řadě je Petr Štěpánek, druhý jsem já, třetí je Jana Plamínková. Máme to domluveno, není v tom žádný rozpor, že bychom se rozhádali,“ uvedl Wolf. Štěpánek by měl mít na starosti především životní prostředí, Wolf se specializuje na bezpečnost a školství, Plamínková na finance a ekonomiku.

S komunisty nikdo nejedná

V jednáních se však resorty patrně zdaleka ještě neřeší. A také zatím nikdo nezkouší vyjednat pomoc u komunistů, jejichž vyjednávací tým KSČM povede poslankyně a zastupitelka Marta Semelová. I komunisté by se měli během pondělí setkat s piráty. „Ohledně koalice mě nikdo neoslovil,“ uvedla Semelová.

O svá jednání se pokouší TOP 09, které vyloučila koalici s ANO, a to pod vedením svého pražského šéfa Jiřího Vávry. A když se nepodaří najít schůdnou variantu? „Jsme připraveni být konstruktivní opozicí,“ řekl ČTK Vávra, který byl dlouho před volbami stranickým oponentem primátora Tomáše Hudečka.

Vávra se na kandidátku nedostal, stranickou pozici však drží. „Zatím nebudu dělat radikální řez, nechci stranu oslabovat uprostřed koaličních jednání,“ řekl Vávra.

Reklama

Výběr článků

Načítám