Hlavní obsah

Poslankyně ČSSD zaútočila v Rusku na neziskovky. Je jako Jakeš, reagovala ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté v poslední době vypouštějí jednu perlu za druhou. Po "parazitujících živnostnících" a povinné rodičovské dovolené i pro otce nyní vyvolala rozruch poslankyně ČSSD Vladimíra Lesenská. Za hrozbu označila neziskovky, které dostávají dotace ze zahraniční. Poslankyně to navíc prohlásila v Rusku, které s neziskovkami bojuje.

Foto: ČSSD

Vladimíra Lesenská (ČSSD)

Článek

„Jejich činnost může být určitým nebezpečím v situaci, kdy začínají působit v zájmu těch zemí, z nichž financování směřuje, a nikoli v zájmu státu, kde jsou zaregistrovány,“ řekla Lesenská ruské agentuře ITAR-TASS k neziskovkám. Poslankyně sociální demokracie se v Moskvě účastní kulatého stolu o činnosti nevládních organizací.

Lesenská též prohlásila, že začínají-li noviny, televize a rozhlas dostávat finance ze zahraničí, může to sehrát negativní roli ve vztahu ke stabilitě státu. Nevládní organizace vznikají zpočátku s ušlechtilými cíli, ale jakmile dostávají peníze z ciziny, snaží se sehrávat určitou roli v politice, citovala ruská agentura dále poslankyni ČSSD. Tento problém se podle Lesenské týká nejen Ruska, ale i ČR a celé Evropy.

Lesenská se přitom svěřila agentuře ITAR-TASS v době, kdy jsou ruské nevládní organizace financované z ciziny vystavovány ze strany státu na základě zákona o „zahraničních agentech“ podrobné kontrole. Podle kritiků jde o ponižující kontroly a cílem je ve skutečnosti likvidace neziskovek.

Kohoutová z ODS: Je jako Jakeš

Na výroky sociálně demokratické političky zareagovala poslankyně ODS Lenka Kohoutová. Lesenskou přirovnala k někdejšímu generálnímu tajemníkovi KSČ Milouši Jakešovi.

„Podobně hluboký nesmysl, jaký vystřihla poslankyně ČSSD Vladimíra Lesenská pro ruskou agenturu ITAR-TASS, ve kterém přirovnává neziskovky k agentům zahraničních tajných služeb, jsem naposledy slyšela v tragikomickém projevu Milouše Jakeše na Červeném hrádku. Adekvátně tomu bych podobný názor očekávala od tvrdého jádra komunistické strany, ne od strany, která má ve svém názvu slovo "demokratická",“ poznamenala Kohoutová.

Sobotka: Nešťastné vyjádření

Lesenská rozhodně nepotěšila ani svou domovskou ČSSD.  „Vyjádření považuji za krajně nešťastné,“ řekl Novinkám stranický lídr Bohuslav Sobotka. Neziskovky za nebezpečí nepovažuje. Připomněl, že sociální demokracii při její obnově po pádu komunismu pomáhaly sesterské strany z Rakouska a Německa.

Sobotka se chce Lesenské po návratu z Moskvy zeptat, zda jde skutečně o její autentické vyjádření. „Doufám, že jde o nedorozumění, a ne o záměrný výrok,“ doplnil šéf ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám