Hlavní obsah

ANO zvýšilo náskok před ČSSD. Úsvit nemá ani jedno procento

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hnutí ANO zvýšilo v květnu náskok před sociální demokracií. Vyplývá to ze v pátek zveřejněného volebního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Posílili také komunisté. Pokles preferencí naopak zaznamenali lidovci a TOP 09.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Volební model v květnu podle CVVM

Článek

Po dubnovém sblížení ANO a ČSSD zvýšilo hnutí Andreje Babiše v květnu náskok. Dostalo by 28 procent hlasů, což je o jeden procentní bod více než při dubnovém průzkumu. [celá zpráva]

Sociální demokraté si naopak oproti minulému měsíci o procentní bod pohoršili. Průzkum jim přisuzuje 25,5 procenta hlasů.

Podle výpočtů Práva by při takových výsledcích Babišovo hnutí získalo ve Sněmovně 68 mandátů, ČSSD by obsadila 60 křesel.

Posílila KSČM

Výrazně posílila KSČM, která by ve volbách skončila třetí a získala by 15 procent. V dubnu přitom měla 11,5 procenta. V dolní komoře by komunistům patřilo 34 mandátů.

Čtvrté místo by obsadila ODS s osmi procenty, která oproti minulému měsíci ztratila jen půl procentního bodu. Podle odhadu Práva by měla ve Sněmovně sedmnáct mandátů.

O dva procentní body si naopak pohoršily KDU-ČSL i TOP 09. Lidovce by volilo 5,5 procenta lidí, což by pro ně znamenalo devět křesel ve Sněmovně. Topka by se šesti procenty skončila na pátém místě a získala by 12 mandátů.

Do Sněmovny by se nedostal Úsvit ani Zelení

Pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny by nepřekročila Strana zelených (3,5 procenta) ani SPD Tomia Okamury (2,5 procenta). Stejný výsledek by měli i piráti.

Do grafu se vůbec nedostal Úsvit – Národní koalice, Blok proti islámu ani Starostové a nezávislí. Jejich podpora by totiž nedosáhla ani jednoho procenta.

Související témata:

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Foto: Novinky

Průzkum probíhal mezi 2. až 16. květnem a zúčastnilo se ho 1015 lidí.

Výběr článků

Načítám