Hlavní obsah

V Česku platí první stupeň ohrožení terorismem, Chovanec chce vojáky v ulicích

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, zpe, jas, rav

Česká republika de facto přešla na první stupeň ohrožení terorismem. V úterý ho kvůli teroristickým útokům v Bruselu vyhlásil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Večer jej ještě na mimořádném zasedání potvrdí vláda. Zatím však nejsou informace, že by ČR hrozil konkrétní teroristický útok. Chovanec bude požadovat okamžité nasazení stovek vojáků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Kvůli úterním výbuchům v belgickém hlavním městě se v poledne sešel premiér s ministry vnitra, zahraničí a obrany. Schůzky se zúčastnili i zástupci tajných služeb a policie.

„De facto jsme přešli na stupeň jedna,“ uvedl po jednání šéf vnitra Chovanec. Stav schvaluje ministr vnitra a následně ho potvrzuje nebo ruší vláda. Ta se mimořádně sejde ve 20 hodin.

Armáda v ulicích už od středy

„Večer dáme návrh usnesení, které bude říkat, že pod velení policie na krátkou dobu přechází několik set členů Armády ČR. Byl bych rád, aby ta armáda byla viditelná v ulicích nejpozději ráno příštího dne po zasedání vlády, tedy ve středu ráno,“ řekl Právu ministr.

Vojáci se podle něj mají zapojit do hlídkové činnosti policie jak na letištích, tak v pražském metru, ale také u strategických budov či pietních a památných míst citlivých pro českou historii. Zvýšená opatření se mají rovněž týkat míst se zvýšenou kumulací lidí, sportovních i kulturních akcí a v neposlední řadě i zastupitelských úřadů a konzulátů vybraných zemí v ČR.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zopakoval, že momentálně nejsou informace, že by Česku hrozil konkrétní teroristický útok.

Zavedení stupňů ohrožení schválila vláda v rámci takzvaného protiteroristického zákona koncem ledna. [celá zpráva]

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého budou společné hlídky policistů a vojáků nasazeny během několika hodin, a to nejen v Praze, ale veřejnost se s nimi setká i v dalších velkých městech.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stupně ohrožení

Nejen kvůli Bruselu

Masivní nasazení policistů a vojáků však také souvisí ještě s jinou událostí, než jsou úterní výbuchy na bruselském letišti a v tamním metru.

„Čekají nás v nejbližších dnech i významné mezinárodní návštěvy,“ upozornil Chovanec na fakt, že v období od 28. do 30. března by měl v Praze pobývat čínský prezident. Během jeho návštěvy lze přitom očekávat i demonstrace odpůrců čínského režimu.

„I z těchto důvodů požádáme večer o zapojení armády,“ podotkl Chovanec.

Dodal, že pokud se nestane něco nového a nebude pokračovat série teroristických útoků v Belgii či jiných zemích, tak není důvod nic na nyní vyhlášeném stupni jedna ohrožení před terorismem měnit.

Chovanec rovněž upozornil, že zmíněný první stupeň může vyhlásit i ministr vnitra v případě, že je nebezpečí z prodlení, tedy že se v daný den neschází k jednání česká vláda. To už také v úterý učinil.

„Je to na základě doporučení zpravodajské skupiny, kde se potkávají všechny zpravodajské služby a policie. O tom jsem informoval pana premiéra, byl s tím obecný souhlas a na osmou večer svolal premiér vládu, která má rozhodnout o tom, jestli ten stupeň zůstane v platnosti a zda se nezmění,“ uvedl odpoledne ministr vnitra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám