Hlavní obsah

ČSSD nepodpoří návrh na odstřihnutí Agrofertu od veřejných peněz. Podělali se, kritizuje Kalousek

• Aktualizováno
Právo, Novinky, kab, jas

Poslanci sociální demokracie nebudou v pátek podle informací Práva hlasovat pro to, aby byly firmy s více než desetiprocentním podílem členů vlády vyřazeny z veřejných soutěží. Rozhodli o tom na jednání poslaneckého klubu. Zákon by se dotkl hlavně Agrofertu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Poslaneckému klubu tento postup doporučilo v pátek ráno grémium ČSSD. Postoj ČSSD ve Sněmovně kritizovala pravicová opozice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Pozměňovací návrh, který by Babišův koncern odstřihl od veřejných peněz, předložil Sněmovně opoziční poslanec Martin Plíšek. Kromě jeho strany TOP 09 pro něj slíbili hlasovat také lidovci, ODS, komunisté a hnutí Úsvit. Pokud by všichni poslanci těchto stran tento postoj dodrželi, návrh by mohl získat až 97 hlasů a v případě nepřítomnosti některých poslanců v dvousetčlenné Sněmovně by mohl projít.

Návrh má rovněž podporu ústavně-právního výboru a vyvolal napětí v koalici. Babiš jej označil za podraz. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), která původní předlohu zákona o veřejných zakázkách vytvořila, tvrdí, že Plíškův návrh jde proti evropskému právu.

Její zákon o zadávání veřejných zakázek převede do národní legislativy evropské směrnice, jinak by hrozilo omezení čerpání evropských fondů. Zadavatel dostane díky normě k dispozici řadu kritérií, podle kterých se bude moci rozhodovat o kvalitě nabídek.

Nebude tak muset pokaždé vybírat podle nejnižší nabídnuté ceny, jako tomu je nyní. K vládní předloze se sešlo mnoho pozměňovacích návrhů, poslance tedy v pátek čekají desítky hlasování.

Pokrytci, komentuje rozhodnutí ČSSD pravice

Rozhodnutí ČSSD obratem odsoudila pravicová opozice. „ČSSD si dala na billboardy heslo 'Stát není firma', ale nechce podpořit omezení moci Andreje Babiše. Je to pokrytecké jednání, raději měli mlčet,” komentoval šéf ODS Petr Fiala.

Servítky si nebral předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Dopadne to jako vždycky. ČSSD několik dní tvrdila, že to fakt udělá, že ten konflikt zájmů oddělá a dnes se podělá...,” napsal v reakci na Twitteru.

ČSSD chce střet zájmů řešit jinde

„Řešme to v zákoně o střetu zájmů,“ reagoval na kritiku poslanců v diskusi premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). O této novele by Sněmovna mohla hlasovat zhruba za měsíc.

„Vyřešíte to zas tak, aby se na vás Babiš nezlobil,“ opáčil premiérovi Kalousek. „Jste podělaní až za ušima a až budete hlasovat o konfliktu zájmů, bude to stejné,“ dodal lídr TOP 09.

„Cílem není řešit střet zájmů člena vlády,“ konstatovala na margo předlohy ministryně Šlechtová, jejíž resort nynější materiál připravoval.

ANO se diskusí promlčelo

Z řad ANO však byla prakticky jediná, kdo se k návrhu vyjadřoval. Jak na Twitteru poznamenal místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), ostatní členové hnutí debatu „statečně promlčeli”.

Po několika hodinách diskuse se poslanci před polednem dostali k hlasování.  K zákonu bylo podáno přes 360 pozměňovacích návrh, což výrazně komplikuje hlasovací proceduru.

Anketa

Podporujete zákon zakazující ministrům ovládat firmy, i když to bude mít dopad na Andreje Babiše?
Ano
54,9 %
Ne
45,1 %
Celkem hlasovalo 13088 čtenářů.

Související témata:

Foto: Novinky

Foto: TOP 09

Martin Plíšek (TOP 09)

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: ANO

Kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: koláž Novinky s použitím www.psp.cz

Ing. Jan Bartošek

Reklama

Výběr článků

Načítám