Hlavní obsah

V ČR se školí piloti iráckých vrtulníků

• Aktualizováno

V České republice se již přeškolují první iráčtí piloti. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ve čtvrtek spolu se zástupcem náčelníka generálního štábu Františkem Malenínským uvedli, že jde o piloty bitevníků L-159, resort nicméně později oznámil, že výcvik podstupují piloti vrtulníků. Přeškolení na L-159 bude pro iráckou stranu zajišťovat jejich výrobce, kterým je Aero Vodochody.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Mil Mi-24

Článek

Smlouva o výcviku iráckých pilotů vrtulníků byla podepsána loni. Státní podnik LOM Praha jej zajišťuje v Centru leteckého výcviku v Pardubicích. Armáda vedle toho poslala do Iráku nepotřebnou munici.

Podle Malenínského jsou iráčtí piloti v Česku asi dva týdny, je jich 31. Odhadl, že výcvik potrvá minimálně rok. Stropnický řekl, že trénink bude pravděpodobně rozvržen do několika turnusů. "Výcvik bude trvat, než bude jistota, že jsou vycvičeni," řekl Malenínský.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Část peněz za L-159 již má resort na účtech

O prodeji nepotřebných letounů L-159 do Iráku se jedná již několik let. Konkrétní obrysy dohoda začala nabírat před rokem, vláda prodej schválila letos v březnu. Za 15 strojů má Česko dostat 750 miliónů korun.

Stropnický ve čtvrtek řekl, že ministerstvo již má na účtu 620 miliónů. Tato částka podle něj bude stačit na to, aby si armáda u Aera nechala přestavět tři stroje ze svých zakonzervovaných zásob na dvoumístné verze. Ze sumy by ještě mělo asi 100 miliónů zůstat ministerstvu. Ministr poznamenal, že obchod je nyní již zcela na Aeru Vodochody a Iráku.

Bojový letoun L-159 v akciVideo: Army.cz

Blízkovýchodní země, která chce bitevníky nasadit do boje proti Islámskému státu, složila peníze jako zástavu. Ministerstvo proto věří v úspěšné dokončení obchodu.

Na dodávce 15 strojů pro iráckou armádu se ministerstvo dohodlo se společností Aero Vodochody na konci loňského srpna. Firma letouny koupí od armády a poté je prodá do Iráku. Takový postup vyžaduje zákon.

Aero Vodochody zajistí uvedení letounů do provozuschopného stavu a jejich doplnění další výzbrojí a municí. Zabezpečí také výcvik pilotů a pozemního personálu. Kolik za transakci z Iráku dostane, firma nezveřejnila.

Další stroje zamíří do USA

Ministerstvo obrany se snaží nepotřebné letouny prodat dlouhodobě. Loni v červenci rovněž uzavřelo smlouvu, na jejímž základě Aero Vodochody prodá letadla americké firmě Draken International. Američané by měli za 14 letounů zaplatit 220 až 250 miliónů korun a zároveň získali opci na dalších 14 letadel.

Česko ale může jejich množství snížit, čehož využije právě v případě prodeje Iráku. Armáda nepotřebuje 32 strojů. Celkem v minulosti ze 72 bitevníků zaplatila 51 miliard korun.

Reklama

Související články

Zlom: Osmadvacet bitevníků L-159 do USA

Skoro deset let se ministerstvo obrany snažilo zbavit se nepotřebných letounů L-159 pořízených za desítky miliard korun. Zatím všechny pokusy prodat...

Vláda schválila prodej 28 letounů L-159

Vláda v demisi na svém čtvrtečním jednání schválila odprodej 28 z 36 letounů L-159 americké společnosti Draken International. Informoval o tom premiér v demisi...

Výběr článků

Načítám