Hlavní obsah

Aby podpořily nemocnou kamarádku, šly na ples plešaté

Právo, Gabriela Krejčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Osm kamarádek od dětství. Zažily spolu spousty legrace, ale i trápení. To největší přišlo, když jedna z nich onemocněla rakovinou. Chemoterapie, ztráta vlasů a do toho ples. Aby ji v těžké chvíli podržely, rozhodly se, že na něj půjdou všechny s hlavami namaskovanými dohola.

Foto: jakubholas.cz

Díky make-upu nebylo na první pohled poznat, která z kamarádek je nemocná.

Článek

Přátelství, rodinné vztahy, ale i poněkud specifický smysl pro humor spojuje osm dívek z Brna ve věku 20 až 27 let. „Všechny se známe od malička, společně jsme zpívaly v dětském sboru Kantiléna,“ říká jedna z nich. Prožily spolu dětství i dospívání. A teď i nemoc. Jedna z dívek dostala rakovinu.

„Pro většinu z nás to byl první takhle vážně nemocný člověk v okruhu blízkých přátel, ale už při prvním setkání poté, co začala chodit na chemoterapie, bylo jasné, že není potřeba zaujímat k ní nějaký jiný postoj než dříve. Že tahle holka se jen tak nedá a že i když ji humor možná někdy opouští, ona ho opustit nehodlá. A nehodlá opustit ani svůj běžný život, práci, koníčky, natož kamarády,“ vypráví kamarádka nemocné.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: jakubholas.cz

Dívky se znají od malička, zpívaly spolu ve sboru Kantiléna.

Když v březnu pořádal jejich bývalý sbor kloboukový ples, bylo jasné, že se dívky o cenu za nejlepší pokrývku hlavy poperou. Jedna z nich vymyslela na první pohled bláznivý nápad – vytvořit si na hlavě pleš.

Ochotná vizážistka

Dívky po celém Brně, především v divadlech, sháněly maskéra, který by je zvládl na ples připravit.

„Najít člověka, který by chtěl trávit sobotu lepením latexových čepic na sedm hlav, se ukázalo jako velký problém. S každým dalším odmítnutím nám přestávalo být do smíchu,“ vzpomíná.

Nakonec ale sehnaly vizážistku Kristýnu Pukovou, která dívkám netradiční přání splnila. „Našim cílem bylo samozřejmě ohromit návštěvníky plesu a být kamarádce oporou ve chvíli, kdy se rozhodla přijít mezi širší okruh přátel bezvlasá. Aby se všechny zraky nesoustředily jen na ni.“

Foto: jakubholas.cz

Díky perfektnímu make-upu nebylo poznat, která z kamarádek je nemocná.

Po pěti hodinách příprav, schovávání vlasů, lepení a krytí make-upem vyšlo sedm dívek do centra ukázat se své přítelkyni. „Chtěly jsme mezi lidi, udělat trošku pozdvižení v sobotním Brně, kapka exhibicionismu je totiž v každé z nás a fakt, že zdálky jsme vypadaly jako figuríny z výlohy, nás nesmírně bavil. Ona sice o všem věděla, ale ten pohled, když poprvé uviděla nás sedm bláznů s gumovou čepicí na hlavě u kafíčka, byl k nezaplacení,“ shodují se.

Kamarádky se nedaly rozeznat

Návštěvníci plesu, většinou jejich známí, byli nápadem nadšeni. „Dozvědět se o nemoci je nejtěžší pro samotného nemocného, ale oznamovat to dalším lidem, rodině, kamarádům, kolegům, to je úkol úplně jiného druhu,“ shodují se dívky, které tímto gestem kamarádce v nepříjemné situaci pomohly zapadnout, protože na první pohled se nedalo rozeznat, která z nich je opravdu plešatá a která má jen perfektní make-up.

„Na fotku na Facebooku jsme měly neuvěřitelný počet pozitivních ohlasů. Sledovaly jsme to s otevřenou pusou. Je krásné si až zpětně uvědomit, že ten den možná mohl znamenat více, než jsme si připouštěly,“ uzavírají dívky, které svou nemocnou přítelkyni budou podporovat bláznivými nápady i nadále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám