Hlavní obsah

Rath dostane za nezákonnou vazbu odškodné 20 tisíc

• Aktualizováno

Někdejší středočeský hejtman David Rath (dříve ČSSD) dostane od ministerstva spravedlnosti za nezákonný pobyt ve vazbě necelých 20 tisíc korun. Uvedla to v pátek Česká televize. Informaci následně potvrdil ředitel tiskového odboru ministerstva Miroslav Konvalina. Rath je spolu s dalšími lidmi obviněný z korupce při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath

Článek

Rath požadoval odškodné ve výši 45 254 korun. Resort jeho stížnost již v únoru uznal, ale chtěl, aby ji doplnil výpisy na kontech. Nakonec ministerstvo přiznalo necelou polovinu požadované částky - 19 421 Kč.

"Ministerstvo přiznávalo jen náhradu těch nákladů, které by, nebýt nezákonného rozhodnutí, nevznikly," vysvětlil Konvalina.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Exhejtman se dožadoval odškodnění za neúměrnou délku vazby. Ústavní soud označil v lednu 2014 vazbu minimálně od června 2013 za protiprávní.

Rath žádal náhradu škody, která představuje jeho náklady vynaložené na zrušení nezákonných rozhodnutí o prodloužení vazby. Podle vyjádření Konvaliny dostal nižší částku mimo jiné kvůli tomu, že měl náklady na zastoupení a právní služby uplatňovat přímo před Ústavním soudem.

V poutech a veřejně

Rath si také stěžoval na to, že ho vězeňská eskorta zbytečně vodila v poutech. Žádal 30 000 korun jako náhradu nemateriální újmy za to, že byl k hlavním líčení "vlečen" v poutech, a to před veřejností a objektivy kamer.

Vězeňská služba podle úřadu sice postupovala podle pravidel, je ale prý nutné přihlédnout k pozdějšímu rozhodnutí ÚS. "Nebýt předmětných rozhodnutí, jež byla následně Ústavním soudem pro nezákonnost zrušena, žadatel by poután nebyl," uznalo ministerstvo v dokumentu, který má ČTK k dispozici. Nárok na náhradu této škody ministerstvo označilo za promlčený.

Ratha zadržela policie v květnu 2012 a soud ho poslal do vazby, odkud byl propuštěn až v listopadu 2013.

Obžaloba viní Ratha z korupce při veřejných zakázkách, které se týkaly modernizace nemocnic, opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici, kde Rath bydlí a působí jako lékař.

Podle státního zástupce Petra Jiráta věděl o machinacích a údajně bral úplatky. Hrozí mu až 12 let vězení. Rath obžalobu odmítá. Podle něj nebylo možné tendry ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám