Hlavní obsah

Poslanci podpořili přidružení Ukrajiny k EU. Závazky budou mít hlavně Ukrajinci, ujistil Zaorálek

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prvním čtením prošla ve čtvrtek Poslaneckou sněmovnou asociační dohoda mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Návrh hnutí Úsvit a komunistů na zamítnutí dohody v prvním čtení neprošel. Postupuje tedy na posouzení do sněmovních výborů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Odpůrci dohody upozorňovali zejména na to, že spolu s přidružením Ukrajiny k EU na sebe Evropa převezme závazky a problémy Ukrajiny.

Například poslanec Karel Fiedler z Úsvitu, který navrhl zamítnutí dohody o přidružení v prvním čtení, uvedl, že by se tak Česká republika jen podílela na úhradách za škody, které Ukrajině způsobili tamní oligarchové, kteří podle něj srazili zemi na kolena. „Tímto směrem se dnes vydáme, budeme-li hlasovat pro asociační dohodu s Ukrajinou,“ hřímal Fiedler.

Jeho návrh na zamítnutí neprošel. Dohoda tedy putuje do výborů, kde budou mít poslanci na projednání 40 dní. Jak upozornila zpravodajka tohoto bodu Jana Fischerová (ODS), dohodu už schválilo 17 zemí Evropské unie.

Zaorálek i Schwarzenberg pro dohodu

Kritiku odvracel ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který ujišťoval poslance, že připojení k Ukrajině nebude znamenat, že Evropa začne slepě rozhazovat peníze na vyřešení tamních problémů. „Nepředstavujte si, že Evropa dnes mávne rukou a řekne: ‚Tak jim to tam pošlete, zalepte ty díry, nezajímá nás, co s tím bude',“ řekl.

„Když si přečtete tu dohodu, tak zjistíte, že většinu těch závazků na sebe bere především Ukrajina samotná,“ doplnil ministr, podle kterého budou muset Ukrajinci plnit závazky, aby jim Evropa poskytla finance.

Přitom vůle respektovat závazky je podle Zaorálka v současnosti větší než kdykoli dříve. Ujistil také, že nehrozí další Majdan, jak upozorňovali někteří poslanci. „Na Ukrajině je široké vědomí, že jestli znovu přijde Majdan, tak je to s Ukrajinou v háji,“ řekl.

Asociační dohodu podpořili také předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura nebo šéf TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Bude to drahé udržet Ukrajinu na svobodě a na demokratické cestě, bude to drahé, ale je to zatraceně v našem vlastním bezpečnostním zájmu,“ řekl před poslanci. „Je to v našem bezpečnostním i hospodářském zájmu, aby se Ukrajina dala do pořádku, ale bude to stát nějaké peníze,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám