Hlavní obsah

Babiš: Musíme být solidární vůči uprchlíkům, ale musíme brát v potaz také rozdíl kultur

Aktualizováno

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) po masakru v Paříži zvažuje navýšení rozpočtu obraně, policii a zpravodajským službám a jejich vybavení špičkovou technikou. Musí na tom vydělat armáda, nikoli prostředníci, řekl v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo šéf státní kasy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Babiš v rozhovoru pro Právo uvedl, že masakr v Paříži z tohoto týdne byl „brutální, nelidský, neuvěřitelný” čin. Podle něj šlo o útok proti kultuře, svobodě, médiím a demokracii.

Koho by ale před pár lety napadlo, že budeme uvažovat o intenzivním vyzbrojování naší armády? A dnes se tou myšlenkou vážně zabývám.
Andrej Babiš

Na otázku, zda v ČR hrozí nebezpečí od radikálních islamistů, Babiš odpověděl, že bezprostředně ohroženi nejsme, ovšem že se vážně zabývá myšlenkou intenzivního vyzbrojování české armády vzhledem k blízkosti konfliktů. Babiš v té souvislosti jmenovitě uvedl Ukrajinu, boj s Islámským státem na Blízkém východě a teroristické útoky v Evropě.

„Myslím si, že naše armáda musí přijít s koncepcí, která bude na tyto výzvy reagovat,” uvedl ministr.

Speciální jednotky se špičkovou výbavou

Pravděpodobně se podle Babiše také bude navyšovat rozpočet pro ministerstvo obrany. O kolik, to je podle ministra otázka diskuse. Babiš však řekl, že „pokud žijeme v obavě z terorismu, domnívám se, že potřebujeme speciální jednotky se špičkovou výbavou, vozidly, vrtulníky. Také naše elitní policejní jednotky a zpravodajské služby musejí disponovat moderní technologiemi.”

Okamžitý dopad na ČR masakr v Paříži mít nebude, míní Babiš a dodává, že by se ale mělo začít přemýšlet o imigrační politice, vzhledem k tomu, že vlna přistěhovalců do Evropy rok od roku sílí.

„Vůči uprchlíkům musíme být solidární,” říká ministr financí, ale dodává, že musíme brát v potaz rozdíl kultur, tradic a hodnot. Babiš poznamenal, že právě tyto rozdíly mohou být z dlouhodobého hlediska problém.

Rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám