Hlavní obsah

Chování prezidenta je nedůstojné, kritizují rektoři spor o pozvání na Hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká konference rektorů považuje za nedůstojné, že prezident Miloš Zeman opět nepozval na předání státních vyznamenání 28. října dva rektory, se kterými měl v minulosti spor. Účast zástupců vysokých škol ve Vladislavském sále Hradu považují rektoři za vyjádření úcty vůči České republice a vyznamenaným osobnostem. S přístupem prezidenta proto zásadně nesouhlasí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy.

Článek

"Oslavy výročí 28. října nepovažujeme za soukromou akci, ale oficiální, vysoce reprezentativní shromáždění, a okruh zvaných hostů by proto neměl být ovlivňován případnými neshodami z minulosti," uvedli rektoři v prohlášení, které podepsal rektor Karlovy univerzity a předseda konference Tomáš Zima.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kolik zástupců vysokých škol za týden na Hrad přijde, nicméně odmítl Zima říct. Loni Zemanovo pozvání odmítlo 20 z 28 rektorů veřejných a státních vysokých škol.

Pozvání na Pražský hrad podle Lidových novin nedorazilo Mikuláši Bekovi z brněnské Masarykovy univerzity (MU) a Liborovi Grubhofferovi z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Bek loni pozvánku také neobdržel, neboť Zemana nenechal vystoupit před studenty z obavy před volební agitací, prezident to označil za urážku hlavy státu. Grubhoffer se zase zastal Martina C. Putny, když se na protest proti jeho nejmenování profesorem odmítl zúčastnit jmenování profesorů v Karolinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám