Hlavní obsah

Zeman na předávání vyznamenání opět nepozval dvojici rektorů, s nimiž měl spory

Prezident Miloš Zeman zatím opět nepozval na předávání státních vyznamenání 28. října dva rektory, s nimiž měl v minulosti spor, píšou úterní Lidové noviny (LN). Jde podle nich o Mikuláše Beka z brněnské Masarykovy univerzity a Libora Grubhoffera z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Bek loni pozvánku neobdržel, neboť Zemana nenechal vystoupit před studenty z obavy před volební agitací, prezident to označil za urážku hlavy státu. Grubhoffer se zastal Martina C. Putny, když se na protest proti jeho nejmenování profesorem odmítl zúčastnit jmenování profesorů v Karolinu.

Už loni tak předávání vyznamenání na Pražském hradě provázely kontroverze - řada rektorů veřejných vysokých škol tam nedorazila, a to právě ze solidarity k dvěma kolegům, které prezident nepozval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

LN připomínají, že do slavnostního dne zbývá jen týden, Hrad podle nich Beka ani Grubhoffera dosud nekontaktoval. "Ne, pozvánka mi nepřišla," řekl LN rektor Bek. "Pokud něco nepřišlo pondělní poštou a koukám, že nepřišlo -, tak jsem nic nedostal," cituje deník Grubhoffera.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček LN řekl, že momentálně nemá k dispozici seznam těch, kteří byli pozváni. "Pro nás je nejdůležitější, aby to bylo co nejreprezentativnější," uvedl. Podle něj jde o zastoupení klíčových hráčů veřejného života. "A mezi ty patří nejvyšší ústavní činitelé, zástupci diplomatického sboru i vysokých škol. A nechtěl bych teď hodnotit jednotlivá pozvání," dodal mluvčí.

Další rektoři dostali podle LN pozvánky s předstihem. Pozvání potvrdili například i rektor ČVUT, Vysoké školy báňské či Západočeské univerzity, píše deník.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám